Fenomenul cunoscut sub denumirea populara de „piele de gaina” („cutis anserina” – in terminologie medicala) este o reactie a sistemului simpatetic si poate fi explicat prin contractia unor muschi mici numiti arrectores pilorum care se contracta la diverse impulsuri si stimuli externi (frigul) sau interni (emotii puternice sau senzatia de excitare) si determina ridicarea foliculilor de par. Potrivit specialistilor, originea acestui fenomen dateaza din timpul preistoric, cand corpul era acoperit cu par si, la impactul cu frigul, muschii incercau sa retina caldura la nivelul pielii si se contractau.
In cazul in care nu este vorba de stimulii amintiti mai sus – nici frig, nici emotii sau excitare - si totusi se intampla acest fenomen, s-ar putea sa fie vorba de un semnal de alarma al organismului cu privire la anumite afectiuni.
Frisoanele asociate cu senzatia de piele de gaina pot aparea in caz de gastroenterita, meningita, malarie, pneumonie, septicemie, tuberculoza sau infectii ale tractului urinar.
Disreflexie automata – Cand pielea de gaina este asociata cu schimbari de nuanta ale pielii – paloare sau roseata exceiva. In acest caz, ar putea fi vorba despre sindromul Guillain-Barre( o boala neurologica rara), leziuni la nivelul coloanei sau al creierului.
Dezechilibre hormonale
Frecventa aparitiei acestui fenomen poate sugera un exces al adrenalinei sau a altor hormoni, lucru care poate duce la aparitia mai multor afectiuni.
Nevralgie pudentala
Aceasta este o afectiune neurologica rara ce poate cauza senatia de piele de gaina la nivelul zonelor genitale si durere pelviana.