Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic. Cum vor fi afectati romanii aflati acolo

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 16 ian 2019, 08:58

Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene

In favoarea Acordului privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) au votat 202 membri ai Camerei Comunelor, iar 432 s-au pronuntat impotriva, informeaza postul Sky News si cotidianul The Guardian.

 

Astfel, criza politica s-a amplificat.

 

Partidul Laburist britanic, aflat in opozitie, a depus marti seara, in contextul respingerii Acordului Brexit de catre Camera Comunelor, un proiect privind organizarea unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului Theresa May.

 

Premierul Theresa May a avertizat ca acest document reprezinta singura varianta de acord Brexit. In contextul actualei crize politice, se contureaza urmatoarele posibilitati: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fara niciun acord privind viitoarea relatie bilaterala, convocarea alegerilor parlamentare anticipate in Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana sau renuntarea la Brexit, conform mediafax.

 

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a exprimat "regret" ca Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor si a cerut Marii Britanii sa clarifice urgent intentiile privind procedura Brexit, in timp ce Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a sugerat anularea iesirii din UE. 

 

Romanii din Marea Britanie vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, munci şi studia fără restricţii până la finalul lui 2020.

 

După această dată, cei care au trăit în Marea Britanie cel puţin cinci ani pot aplica online pentru ceea ce se numeşte statut special, un document care le va garanta drepturile actuale. Cei care au mai puţin de cinci ani de rezidenţă la momentul respectiv, pot rămâne până la termenul la care legea le permite să obţină statutul special, potrivit digi24.ro.