Cele mai bune orase din Romania, dupa nivelul de trai

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 16 ian 2019, 15:39

Ce inseama un oras pe care locuitorii il iubesc? In perioada 2016-2017, Storia.ro a facut un studiu care si-a propus sa analizeze orasele si cartierele din tara pe diferite criterii.

Bazat pe evaluarile facute de localnici, strict legate de zona in care locuiesc, studiul a analizat, printre altele, costul general al vietii, cat de curate sunt spatiile publice, care este nivelul poluarii fonice, cat de ingrijite sunt spatiile verzi, cat de curat este aerul, cat de accesibile sunt serviciile de sanatate si facilitatile de petrecere a timpului liber, dar si performanta transportului public.

Ardealul, in fruntea tarii

Se pare ca Ardealul e „fruncea” tarii aici. Cel putin asa reiese din studiu pentru ca orasele din Ardeal au fost unele dintre cele mai bine evaluate de locuitorii care au participat la studiu. De exemplu, Brasovul a iesit castigatorul cu o medie generala peste 70 din 100 in privinta sigurantei si a trasportului. Nici Clujul nu sta prost la capitolul transport fiind printre fruntaşii tarii la capitolul liniste, siguranta si curatenie.

De asemea, si Timisoara s-a dezvoltat foarte frumos in ultimii ani, fiind un loc unde studentii si tinerii aflati la inceput de drum gasesc deopotriva oportunitati de studiu si cariera. Timisoara se afla astfel in topul primelor zece orase preferate de participantii la studiu, avand note mari la transport, siguranta si modalitati de petrecere a timpului liber.

Daca planuiesti sa te stabilesti acolo, cu siguranta acum este momentul, mai ales ca poti gasi simplu si rapid chirie în Timişoara de pe storia.ro si te poţi bucura de un oras minunat, fara sa iti faci griji pentru pretul pe care il vei plati lunar, multumita oportunitatilor de cariera pe care le vei avea in aceasta parte a tarii. 

Capitala este pe locul 17

Desi poate ca asteptarea era ca Bucurestiul, fiind capitala tarii, sa ocupe un loc mai sus in acest clasament, acest lucru nu s-a intamplat. Bucurestiul a obtinut putin peste 50 de puncte la capitolul liniste si putin peste 60 la capitolul transport, din totalul de 100. Cu toate ca este la mijlocul clasamentului, capitala tarii este, totusi, un loc al oportunitatilor si al sanselor mari de reusita in afaceri. Chiar daca apartamentele de inchiriat sunt scumpe, veniturile celor care fac o cariera aici pot acoperi simplu aceste cheltuieli, chiar daca orasul nu exceleaza in privinta transportului si a linistii.

Alexandria, la coada clasamentului

Din pacate pentru Alexandria, acesta se afla la coada clasamentului cu scoruri mici la activitatile de recreere, dar si in privinta facilitatilor de transport. Nici costul general al vietii nu este apreciat de locuitorii din Alexandria, situandu-se sub 50 de puncte din 100. Alexandria nu exceleaza nici la posibilitatile educationale pe care le pune la dispozitie si nici facilitatile medicale disponibile in zona.

 Avantajul este ca, fiind destul de aproape de Bucuresti, locuitorii sai pot compensa destul de facil aceste lipsuri, continuand sa locuiasca in acest oras teleormanean si facand naveta catre capitala.

 

In concluzie, pentru ca un oras sa fie pe placul locuitorilor sai, acesta nu trebuie neaparat sa fie capitala tarii. Mai important este sa fie cat se poate de sigur, sa aiba servicii de educatie si de sanatate performante, sa aiba un trafic bine pus la punct şi zone linistite, dar si sa puna la dispozitie activitati de recreere diverse.

Se pare ca Brasovul a reusit sa le aiba pe toate, cel putin din punctul de vedere al celor care locuiesc acolo, la fel cum nici cei din Timisoara nu au de ce sa se planga.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.