Banii romanilor se scurg in pamant: 170.000 de Euro pe zi se pierd din cauza avariilor RADET! Nu rata un reportaj inedit marca "Asta-i Romania", duminica, de la ora 17:30, la Kanal D!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 18 ian 2019, 13:21

Duminica, de la ora 17:30, emisiunea “Asta-i Romania!” ne ofera un material de interes major pentru romani: cum functioneaza sistemul RADET si de ce oamenii ingheata in case?

Sunt ani buni de cand bucurestenii sunt avertizati ca stau pe o bomba cu ceas. In fiecare toamna si iarna, administratia da din umeri si spune acelasi lucru, ca sistemul de incalzire centralizat e cu mult depasit si la un pas de colaps. Aceasta stare de fapt se vede in strada, unde in reteaua RADET se inregistreaza anual nu mai putin de 4000 de avarii, iar pierderile depasesc 160 de milioane de Euro.

Vorbim despre o retea de peste 4 mii de kilometri care ar trebui s alimenteze peste 8 mii de blocuri si cateva sute de sedii de institutii publice. 

 

 

 

RADET Bucuresti este a doua cea mai mare retea de distributie centralizata a energiei termice, dupa cea din Moscova. Furnizeaza caldura si apa calda pentru 566 de mii de apartamente.

O treime din cei aproximativ patru mii de kilometri de tevi au, insa, o vechime de peste 50 de ani. 

Iar pierderile din cauza avariilor sunt enorme, 170.000 de Euro pe zi, spune Ciprian Ciucu, Consilier general al Municipiului Bucuresti.

 

“Din pacate, RADET-ul e un pericol pentru bucuresteni si, din pacate, acestia traiesc un paradox, platesc caldura sa primeasca frig.

(…) La un apartament cu doua camere, oamenii pierd aproximativ 40 de lei/luna, iar la un apartament cu trei camere, cca 60 de lei/luna; semnificativ! Daca inmultim asta cu numarul de apartamente din Bucuresti abonate la RADET, pierderile sunt foarte mari … se pierd aproximativ 170.000 de Euro/zi”, spune consilierul. 

2.000 de metri cubi de apa calda se scurg in pamant, in  fiecare ora, din magistralele regiei si pun in pericol cladirile dar si solul, avertizeaza consilierul care vorbeste de adevarate cascade subterane de apa fierbinte.

Cu alte cuvinte caldura se pierde pe drum, inainte ca ea sa ajunga in caloriferele noastre.

 

“Sa ajungi la 2000 de tone de apa, metric vorbind, pe ora … sunt niste pierderi care se resimt imediat in factura. Apa fierbinte se duce in pamant; cu alte cuvinte, banii se duc, la propriu, in pamant; solul se taseaza, pentru ca e imbibat cu apa si se dezechilibreaza, crescand priculozitatea in zona cladirilor.

Cand se va ajunge la peste 2300 de tone pe ora, automat se va intra pe regim de avarie si va fi oprita lucrarea agentului termic catre populatie; asta inseamna inca doua trei avarii mai mari si punct … pentru ca va fi afectat solul Bucurestiului”, avertizeaza consilierul.

Daca scenariul sumbru se adevereste si reteaua cedeaza, peste 1 milion de oameni ar avea amarnic de suferit. 

Compania RADET e in insolventa de cativa ani, asa ca cei nemultumiti si sa vrea nu prea au castig de cauza daca vor sa le ceara socoteala in instanta. E un cerc vicios din care numai bucuresteanul are de pierdut. 

Nu pierdeti duminica, de la 17:30, un reportaj care nu te poate lasa indiferent, marca “Asta-i Romania!”.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.