Cum iti protejezi organismul de gripa si raceala

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 18 ian 2019, 16:57

Sezonul rece vine intotdeauna cu obisnuitele sale probleme, cauzate de raceala si gripa.

Utilizarea medicamentelor pentru prevenirea racelii sau gripei nu este recomandata, insa exista cateva solutii naturale prin care iti poti proteja organismul de raceala si gripa. Dar haide sa vedem cateva recomandari de care sa tii cont in acest sezon.

 5 recomandari naturale pentru a preveni raceala si gripa

1.      Suplimente alimentare recomandate

Daca iti doresti sa previi cat mai eficient gripa si raceala in sezonul rece, poti gasi diverse suplimente alimentare pe pravalia-naturista.ro. Acestea contin vitaminele si mineralele care ii sunt atat de necesare organismului pentru a lupta impotriva bolilor specifice sezonului rece. Suplimentele alimentare recomandate pentru prevenirea gripei si racelii sunt cele care au in compozitie vitamina C, echinacea, vitaminele B, C si D, dar si cu produse apicole.

2.      Vitamine si minerale

In aceasta perioada, este esential sa consumi cat mai multe alimente cu efect antibiotic si antiviral. Printre alimentele recomandate se numara: usturoiul, ardeiul iute, prazul, ceapa, fructele si legumele proaspete. Vitaminele si mineralele continute in aceste alimente intaresc imunitatea si protejeaza organismul impotriva racelii. De asemenea, este important sa nu ignori hidratarea corespunzatoare nici in acest sezon. In acest sens, este recomandat sa consumi cat mai multe ceaiuri calde cu lamaie, de preferinta neindulcite.

3.      Intarirea sistemului imunitar

Exista numeroase moduri prin care iti poti intari sistemul imunitar. Iata cateva dintre ele:

-    Probiotice

Acestea se regasesc in proportie de 70-80% la nivelul intestinului, unde intra in compozitia florei intestinale. Rolul lor este de a impiedica dezvoltarea microorganismelor patogene care pot cauza infectii. In plus, probioticele cresc raspunsul imunologic al intestinului si intaresc capacitatea organismului de a se apara. Actioneaza impotriva infectiilor precum antibioticele, cu avantajul ca nu afecteaza flora intestinala. Stimuleaza in mod direct imunitatea, intrucat ajuta la cresterea productiei de limfocite. Este recomandata o doza zilnica de 10 miliarde de probiotice, care se regasesc in special in alimente obtinute in urma fermentarii, precum iaurt, kefir, castraveti murati. Alte surse de probiotice includ bananele, ceapa, usturoiul, ovazul si anghinarea.

-    Vitamina C

Alimentele bogate in vitamina C ajuta la cresterea productiei de globule albe, care au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. De asemenea, cresc nivelul de interferon, anticorpi care protejeaza impotriva bacteriilor si infectiilor. Vitamina C are proprietati antioxidante, neutralizeaza radicalii liberi si lupta cu diverse boli infectioase. Printre principalele surse de vitamina C se numara lamaia, catina, macesele, coacazele, varza, broccoli, ardeii verzi si ardeii iuti. Este recomandat un aport zilnic de 200 mg de Vitamina C.

-    Zinc

Zincul are si el un rol important in sistemul imunitar, intrucat ajuta la prevenirea racelii, gripei si alergiilor. Are proprietati antioxidante si ajuta la mentinerea unei imunitati puternice, prevenind astfel infectiile. Principalele surse de zinc sunt: germenii de grau, semintele de in, semintele de dovleac si nucile. Se recomanda o doza zilnica de 10-25 mg.

-    Vitamina D

Nivelul scazut de vitamina D din organism poate determina scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar. Principalele surse de vitamina D sunt: ficatul, pestele gras, alimentele imbogatite cu vitamina D, galbenusul de ou, uleiul de cod.

-    Uleiul de oregano

Este renumit ca fiind cel mai puternic antibiotic natural si aduce numeroase proprietati curative organismului, el fiind: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antiparazitic, antimicrobial, antifungic si antivenin.

-    Ghimbirul

Are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Poate fi consumat natural sau sub forma de ceai si ajuta la calmarea inflamatiilor la nivelul gatului, ameliorarea simptomelor sinuzitei, febrei si infectiilor gatului.

4.      Alimente de consumat in sezonul rece

Exista si cateva alimente care se recomanda a fi consumate in sezonul rece, pentru a preveni raceala si gripa:

-    Citrice

-    Usturoi, ceapa, praz

-    Ghimbir

-    Chefir

-    Ciuperci

-    Ciocolata neagra

-    Painea din faina integrala

-    Morcovii

-    Ceaiurile de plante

5.      Stilul de viata

Si stilul de viata este raspunzator pentru modul in care se comporta organismul in sezonul rece. Astfel, este important sa eviti stresul, dar si sa faci mai mult sport si miscare. Sportul si exercitiile fizice intaresc imunitatea.

Exista numeroase metode naturale prin care iti poti proteja organismul de gripa si raceala in sezonul rece. Printre aceste metode se numara aportul zilnic de vitamine si minerale necesare pentru organism, consumul unor alimente care intaresc sistemul imunitar, atentie la stilul de viata, dar si consumul unor suplimente naturale.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.