OTRAVA din cartofii prajiti! Greseala pe care o faci cand ii gatesti

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 26 ian 2019, 11:24

In cazul in care sunt consumate frecvent, alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi inalte pot creste riscul de cancer.

Substanta responsabila pentru cresterea riscului aparitiei cancerului este numita acrilamida si se produce cand alimentele bogate in amidon sunt prajite, fripte sau coapte pentru mult timp, la temperaturi inalte.

"Parerea generala in randul cercetatorilor este ca acrilamida are potential cancerigen in cazul oamenilor. Ca regula generala, trebuie vizata o culoare aurie sau mai deschisa in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor bogate in amidon, precum cartofii, radacinoasele si painea", sustin expertii Agentiei Guvernamentale pentru Standarde Alimentare, din Marea Britanie (FSA).

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), clasifica acrilamida drept "un potential factor cancerigen uman" si pun aceasta substanta in aceeasi categorie de risc ca si utilizarea steroizilor anabolizanti (consumul de carne rosie, de bauturi foarte fierbinti).