Vrei să ai cei mai frumoşi bujori de grădină? Iată 10 sfaturi utile

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 29 ian 2019, 15:34

Bujorul este una dintre cele mai frumoase plante decorative.

Îl poţi planta în grădină, dar şi în ghiveci, ca plantă de apartament. Are un aspect de tufă, impresionând atât prin florile frumoase şi parfumate, cât şi prin frunzele sale care au un aspect deosebit. Frunzele de bujor sunt lungi şi îşi menţin culoarea verde până toamna târziu.

Unele specii de bujori sunt plante erbacee perene, iar altele sunt arbuşti, ajungând până la o înălţime de 2 metri, chiar şi 3 metri. Florile sunt mari, plăcut parfumate şi pot avea diferite culori: alb, roşu, roz sau lila.

Află mai jos cele mai importante secrete despre bujori şi despre modul în care trebuie îngrijite aceste plante. 

Asigură-le lumină

Dacă plantezi bujorii în grădină, alege o zonă unde ajunge din plin lumina soarelui, dar unde există şi puţină umbră, după-amiaza. Grădinile cu orientare spre sud sunt ideale.

Evită solul prea acid

Solul în care vor creşte bujorii trebuie să fie fertilizat, bogat în materii organice şi să nu fie prea acid. Dacă solul este prea acid, poţi adăuga puţin var. Cel mai indicat sol pentru bujori este cel luto-nisipos, bine drenat, dar cu o mare capacitate de-a menţine apa.

Nu uita să-i uzi

Solul trebuie să fie permanent umed, prin urmare ţine cont că bujorii au nevoie de o mare cantitate de apă de durata întregului an.

Fertilizează solul

Pentru a fertiliza solul trebuie să foloseşti doar îngrăşăminte lichide, hidrosolubile, speciale pentru flori, sau îngrăşăminte cu eliberare prelungită. Fertilizarea trebuie făcută de primăvara până toamna.

Speciile erbacee de bujori se înmulţesc prin divizarea tufei

Bujorii din speciile erbacee se înmulţesc toamna, în luna septembrie, prin divizarea tufei. Ţine cont că trebuie să foloseşti pentru înmulţire o tufă care are vârsta de cel puţin 5-6 ani. Bulbii trebuie plantaţi la o adâncime de doar 3-4 cm şi apoi acoperiţi cu un muşuroi, pentru a proteja mugurii.

Bujorii arbustiferi se înmulţesc prin altoire

Speciile de bujori sub formă de arbust se înmulţesc prin altoire pe rădăcină. Tehnica trebuie aplicată la sfârşitul verii, în luna august.

Asigură-le suport special 

Unele specii de bujori de grădină sunt mai sensibile şi trebuie ancorate pe un suport special, pentru a fi protejate în timpul furtunilor de vară. Florile nu trebuie să ajungă în noroi. Suportul trebuie montat primăvara, când încep să crească noii boboci.

Oferă-le spaţiu de creştere

Bujorii de grădină se pot asocia fără probleme cu alte plante perene. De multe ori se plantează alături de clematite şi trandafiri. Ai însă grijă atunci când plantezi bulbii, pentru că trebuie să rămână suficient spaţiu liber în jurul plantei atunci când va creşte.

Protejează-i de boli

Bujorii sunt vulnerabili la mai multe tipuri de ciuperci. Pentru a evita aceste probleme, ai grijă ca plantele să fie expuse la suficientă lumină solară, să fie destul spaţiu între ele, astfel încât să circule bine aerul, iar solul să nu mustească de apă. Mai ales atunci când plouă foarte mult, apa trebuie să se poată scurge, prin urmare e nevoie de un sistem eficient de drenare.

Protejează-i de îngheţ

Pentru a apăra florile de îngheţul din timpul iernii, este bine să protejezi mugurii prin muşuroire: adică faci un muşuroi din pământ care să acoperi planta, astfel încât să nu fie distrusă de temperaturile prea scăzute.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea bujorilor de grădină. Dacă vei ţine cont de ele, te vei putea bucura de bujori în fiecare an, toată viaţa, pentru că aceste plante pot trăi chiar şi cincizeci de ani.  

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.