Calendar crestin-ortodox 30 ianuarie: Iata cui trebuie sa ii spui astazi "La multi ani!"!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 30 ian 2019, 12:22

Sfintii Trei Ierarhi sunt praznuiti pe 30 ianuarie.

Pe vremea lui Alexios Comnenul, imparatul Bizantului (1081-1118), erau crestini care-l socoteau pe Vasile mai mare intre cei Trei Ierarhi, ca unul care, ca nimeni altul, a unit cuvantul sau cu fapta. Altii, coborandu-l pe acesta si pe Ioan, il socoteau fruntas pe Grigorie, cuvantatorul de Dumnezeu, atat pentru multimea cuvintelor lui, cele dulci ca mierea, cat si pentru puterea si adancimea gandului. Altii, in sfarsit, dadeau intaietate lui Ioan, cel cu gura de aur, mai mester in cuvant decat toti si indemnator la aspra pocainta.

Si neintelegerea ajunsese atat de mare, incat crestinii se impartisera in cete, care se dusmaneau intre ele.

Dar sfintii n-au rabdat o ruptura ca aceasta. Drept aceea, s-au aratat ei in vedenie, mai intai cate unul, apoi toti trei laolalta, unui episcop intelept, care pastorea in acea vreme in cetatea Evhaitelor, anume Ioan, graindu-i asa: Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu avem.

Fiecare dintre noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Precum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire.
Uneste-ne, dar, facandu-ne praznic intr-o singura zi... Şi ascultand porunca, acest minunat barbat al Bisericii, Ioan al Evhaitelor, a randuit pomenirea lor laolalta, la 30 ianuarie.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.