Totodata, genunchiul prezinta si un grad de expunere crescut in fata traumatismelor (directe sau indirecte), datorita pozitionarii sale, a rolului pe care il joaca in dinamica organismului, precum si a unei slabe acoperiri cu tesuturi moi (ce joaca in alte cazuri un rol de protectie deosebit pentru diferite structuri osoase).
Cele mai intalnite leziuni ale acestei articulatii afecteaza de cele mai multe ori meniscul, cartilaj localizat intre femur si tibie, in interiorul genunchiului. Acesta joaca un rol vital in absorbtia si amortizarea socurilor, dar si de nutritie pentru cea mai mare articulatie din organism. Despre cauzele ce duc la o ruptura de menisc, dar si despre simptomele si tratarea acestei afectiuni, vorbim impreuna chiar acum:
Leziuni ale meniscului - Cauze
Se caracterizeaza prin ruperea (totala sau partiala) a meniscului. Acest lucru se poate intampla in cazul unei miscari bruste de rotatie a coapsei, in timp ce piciorul ramane fixat in aceeasi pozitie. Rupturile de menisc apar de cele mai multe ori in timpul activitatilor fizice, de aceea, sunt accidentari frecvente in randul sportivilor de performanta.
Deci o miscare brusca de picior, ce determina rotirea genunchiului, in timp ce laba piciorului ramane pe loc, poate produce o ruptura de menisc, la fel si cum si contactul direct (cu un oponent sau cu o suprafata dura) poate fi de asemenea o cauza pentru o astfel de leziune.
Leziuni ale meniscului - Simptome
Durerea puternica, localizata la nivelul genunchiului, este de cele mai multe ori insotita de alte simptome ce apar la scurt timp de la producerea leziunii de menisc:
Blocarea genunchiului afectat;
Umflarea genunchiului afectat;
Senzatia de rigiditate a intregului picior;
Imposibilitatea flexarii piciorului afectat.
Atat durerea cat si celelalte simptome se agraveaza atunci cand pacientul incearca (imediat dupa trauma suferita) sa flexeze piciorul sau sa il indrepte complet. In cazul in care nu se intervine asupra zonei afectate, ruptura unui fragment de menisc se poate deplasa in articulatie. Intr-o astfel de situatie, pacientul se poate confrunta cu senzatia de “genunchi blocat” - nu va mai putea face flexii / extensii complete de genunchi.
Leziuni ale meniscului - Tratamente
In cazul in care testele efectuate pentru aflarea unui diagnostic arata clar faptul ca pacientul a suferit o leziune la nivelul meniscului, tratamentul poate fi:
Nechirurgical
In cazul in care simptomele pe care le-am enumerat mai sus nu se agraveaza, iar starea genunchiului afectat este una stabila, putem exclude varianta unei interventii chirurgicale. In acest caz, protocolul RICE este cea mai buna alternativa. Iata ce inseamna mai exact acest acronim:
Odihna (Rest) - Pauza de la orice activitate fizica. Medicul specialist poate recomanda chiar si utilizarea carjelor pentru o perioada.
Gheata (Ice) - Comprese cu gheata, timp de 20 de minute, de cateva ori pe zi. ATENTIE: gheata nu trebuie aplicata direct pe picior.
Compresii (Compression) - Utilizarea unui bandaj special, ce exercita o usoara compresie asupra zonei afectate. Acest lucru poate impiedica umflarea ulterioara a genunchiului.
Ridicarea piciorului (Elevation) - Pentru a se impiedica umflarea genunchiului, pacientul trebuie sa adopte o pozitie intinsa a corpului, cu piciorul tinut mai sus de nivelul inimii.
Chirurgical
Artroscopia genunchiului este una dintre cele mai practicate interventii chirurgicale, in cazul unei rupturi de menisc. Se va face o mica incizie, prin care va fi introdusa o camera video, pana in articulatia genunchiului, pentru a se evalua leziunile existente. Prin aceeasi incizie, medicul ortoped va introduce apoi mici obiecte chirurgicale, pentru a rezolva problemele existente la nivelul articulatiei. Dupa interventie, pacientul va purta o orteza de genunchi, pe intreaga perioada postoperatorie. Dupa aceasta perioada, pacientul va putea incepe o serie de exercitii usoare, pentru a-si recapata treptat forta in piciorul afectat.