PS4 vs XBOX One - Care este cea mai buna consola de gaming?

Author: Bogdan Mihai

Daca esti pasionat de jocuri, atunci cu siguranta te gandesti deja sa cumperi una dintre cele mai bune console de gaming care se gasesc pe piata in acest moment. Dar ce sa alegi intre XBOX One și PlayStation 4? Iata care sunt diferentele, dar si asemanarile dintre cele doua console.

In mod clar, la ora actuala cele mai bune console pentru gameri sunt XBOX One si PS4. Este adevarat ca PlayStation 4 se vinde mult mai bine, dar asta nu inseamna automat ca este mult mai buna decat marea sa rivala, XBOX One. Depinde ce anume cauti. Ghidul din acest articol te va ajuta sa intelegi mai bine specificatiile fiecarei console, astfel incat sa o poti alege pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

PS4 vs XBOX One – Hardware si design

Ambele console sunt disponibile in doua versiuni diferite. XBOX One are variantele S si X, iar PS4 a fost lansata cu versiunile Pro si Slim. Exista insa anumite diferente de design si hardware. Sa le luam pe rand.

XBOX One S are dimensiuni mai mici, un design mai modern, slim, cantarind doar 3 kg. Dimensiunile sunt 29,5 x 23 x 6,5 cm, iar rezolutia este 4K. Consola are un spatiu de stocare de pana la 1TB HDD, 8GB de RAM DDR3 si este un procesor de 1,75GHz. Spre deosebire de versiunile anterioare, One S are un player Blu-ray Ultra HD, astfel incat transforma jocurile de 1080p in rezolutie 4K, desigur, daca si televizorul tau poate suporta aceasta rezolutie superioara.

XBOX One X este versiunea mai scumpa, costă aproape dublu, dar si specificatiile sunt superioare. Regasim aici un procesor de 2.3GHz, memorie 12GB de RAM GDDR5 si 1TB spatiu de stocare HDD. Desigur, si aici vom avea rezolutie 4K. Aceasta consola este insa ceva mai mare, avand dimensiunile de 30 x 24 6 cm si cantarind aproape 4 kg.

PlayStation 4 Slim se remarca in special prin dimensiunile foarte reduse, fiind cea mai mica dintre consolele performante care exista acum pe piata. Are doar 26,5 x 28,8 x 3,9 cm si cantareste putin peste 2 kg. In ciuda dimensiunile mici, regasim pe acest model un procesor octa-core de 1,6GHz, 8GB de RAM GDDR5 si 500GB stocare HDD. Din pacate acest model nu ofera rezolutie 4K, numai de 1080p.

Versiunea premium, PS4 Pro, are rezolutie 4K, dar, cu toate acestea, nu include si un player Blu-ray Ultra-HD, ceea ce poate fi considerat un dezavantaj. Cantareste 3.3 kg si este ceva mai mare ca versiunea Slim. Are 29,5 x 32,7 x 5,5 cm. Desigur, specificatiile sunt foarte bune: procesor octa-core AMD Jaguar de 2,13 GHz, 1TB stocare HDD si memorie 8GB de RAM GDDR5.
PS4 vs XBOX One – Conectivitate

Conectivitatea consolei pe care o vei cumpara este un alt aspect important, de care trebuie sa tii cont. Modelele XBOX One X si S au porturi identice: doua porturi HDMI, 3 porturi USB 3, Ethernet, optical audio out si, desigur, se pot conecta prin wi-fi.

PS4 Pro si Slim au la randul lor porturi similare: un singur HDMI out, 3 USB 3, port Ethernet. Diferenta dintre cele doua versiuni este insa la portul optical adio out: acesta se regaseste doar pe modeul Pro. Ambele modele se pot conecta prin wi-fi si Bluetooth.

PS4 vs XBOX One – RAM

Diferenta dintre cele doua console nu sta in cantitatea de RAM pe care o au (in ambele cazuri 8GB de RAM), ci in tipul de memorie folosit. Astfel, pe PS4 S si Pro regasim un tip mai rapid de memorie – GDDR5, in timp ce XBOX One X si S au memorie tip DDR3.

Atentie insa! Nu toata memoria RAM este disponibila pentru jocuri, pentru ca o mare parte este ocupata de rularea sistemului de operare. Astfel, la PS4 doar 4,5GB de RAM mai sunt liberi pentru jocuri, in timp ce XBOX One S are liberi 5GB de RAM.

PS4 vs XBOX One – Grafica

Cand discutam despre jocuri pe consola, un criteriu important de cumparare este dat de rezolutia pe care o pot oferi consolele. Asta deoarece grafica unui joc poate face diferenta, oferind o experienta de joc superioara sau dimpotriva, una neplacuta. Cum stau PS4 si XBOX One la acest capitol?

Versiunile premium ale consolelor, PS4 Pro si XBOX One X ofera ambele rezolutie nativa 4K. In cazul jocurilor 4K, nu vei observa vreo diferenta intre cele doua versiuni, insa acest lucru se schimba. atunci cand vorbim de jocuri care nu sunt 4K. Acestea vor fi redate mai bine pe XBOX One X, asta si pentru că One X are un procesor mai puternic.

Avantajul XBOX dispare insa cand analizam versiunile mai ieftine, slim, ale celor doua console. In acest caz, PS4 Slim are o grafica mai buna ca One S. Multe jocuri, cum este si Battlefield 1, va rula la o rezolutie mai buna pe PS4 decat pe One S, diferenta fiind de multe ori de la 1080p pe PS4 la doar 720p sau 900p pe XBOX.

Acestea sunt cele mai importante diferente de care trebuie sa tii cont, atunci cand compari o consola PS4 cu una XBOX One. Evident, si pretul difera: poti gasi cea mai ieftina versiune PS4 Slim/XBOX One S de la 1.000 de lei, in timp ce versiunile premium XBOX One X/PS4 Pro costa dublu, de la 2.000 lei.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.