Cum sa-ti transformi casa cu ajutorul iluminarii potrivite

Author: Bogdan Mihai

Desi poate parea un cliseu, iluminarea corespunzatoare a locuintei este foarte importanta.

Aceasta joaca un rol esential atat in ceea ce priveste confortul asigurat cat si pentru obtinerea unei amenajari de succes. Pentru a-ti transforma casa rapid si usor, acum poti opta pentru cele mai frumoase corpuri de iluminat pentru interior de la Mathaus. Secretul consta in alegerea celor mai potrivite produse pentru stilul de amenajare a locuinței tale. Iata cateva recomandari practice care te vor ajuta sa obtii un camin elegant si confortabil!

Ia in considerare inaltimea tavanului

Cunoasterea inalțimii tavanului este esentiala atunci cand alegi corpuri de iluminat suspendate pentru locuinta ta.

Există produse care au cabluri sau tije reglabile, care te ajuta sa obtii cele mai bune rezultate in ceea ce priveste iluminarea unei incaperi.

Regula de baza pe care trebuie sa o respecti in acest caz este urmatoarea: capatul sursei de iluminare alese trebuie să fie la aproximativ 12-20 cm sub un tavan standard de 2.5 metri.

Corpurile de iluminat pozitionate deasupra meselor

Atunci cand vrei sa optezi pentru instalarea unei surse de iluminare deasupra unei mese, distanta recomandata între acestea este de 60-70 cm. Cu toate acestea, dimensiunea corpului de iluminat ales face diferenta si in acest caz.

In general, unul de mici dimensiuni poate fi pozitionat mai aproape de masa, iar unul de marime considerabila poate fi instalat la o distanta mai mare.

Planificarea este importanta

Atunci cand vorbim despre amenajarea interioara a unui spatiu din cadrul locuintei tale, planificarea este importanta, chiar si in cazul alegerii corpurilor de iluminat.

Din acest motiv, este bine sa iei o decizie cu privire la locurile in care acestea vor fi instalate si la maniera de pozitionare a pieselor de mobilier inainte de a face cumparaturile necesare.

Astfel, in functie de necesitati si preferinte, vei putea stabili dimensiunile corecte ale produselor de mobilier si de iluminare alese pentru fiecare incapere.

Analizeaza toate detaliile

Atunci cand te ocupi de partea de iluminare a unui spatiu, nu doar corpurile alese sunt importante ci si tipul de bec pe care acestea le vor utiliza. Cele fluorescente compacte, cu halogen si LED-urile sunt disponibile intr-o gama diversa de nuante calde sau reci. In plus, tipul de lumină pe care vrei sa il folosesti in fiecare spatiu reprezinta o alegere pe care trebuie sa o faci in functie de culoarea peretilor.

Daca ai optat pentru tonuri reci in cazul acestora, becurile care asigura lumina calda sunt cele potrivite.
In schimb, daca amenajezi un spatiu intunecat, vei avea nevoie de lumina rece pentru a asigura o iluminarea corespunzatoare a incaperii respective.

Iluminarea scarilor

Daca alegi surse de iluminare pentru o casa cu scari interioare, este important ca si acestea sa fie luminate corespunzator, in special in timpul noptii.

In acest caz, poti opta pentru surse de iluminare laterale sau incorporate in stalpi, ca si elemente de design interior, cu utilizare practica.

In plus, utilizarea surselor de lumina in scop pur decorativ reprezinta o idee foarte buna. Astfel, pe langa sursele de iluminare principale, poti utiliza jocuri de lumini pe perete. Acestea reprezinta o optiune decorativa practica, care asigura o buna iluminare ambientala.

Alegerea surselor de iluminare in functie de spatiu

Selectia corecta a surselor de iluminare pentru locuinta ta se face tinand cont si de specificul fiecarui spatiu din aceasta. Iata care sunt regulile de baza de care trebuie sa tii cont in acest caz!

Pentru zona de dinning, este important sa alegi lumina puternica, pe toata suprafata mesei.

Pentru birou sau alte zone de lucru, este recomandat sa optezi pentru surse de lumina indirecte, pentru a avea acces facil la accesoriile de lucru.

In cazul holurilor, poti beneficia de iluminare indirecta, provenita din sursele instalate in zonele de acces in locuinta sau din alte surse punctuale. In timpul zilei, aceste spatii beneficiaza de regula de lumina naturala, iar seara ai nevoie doar de o iluminare discreta a acestora.

In cazul dormitoarelor, sursele de iluminare trebuie sa asigure lumina potrivita pentru starea de veghe. Astfel, aceasta nu trebuie sa fie puternica, iar pentru aceasta poti opta pentru accesorii de diminuare a intensitatii luminoase, in cazul surselor alese.

Sursele de iluminare fac parte din decor. Prin urmare, acestea trebuie sa fie alese astfel incat sa se asorteze cu ambientul general.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.