Ce trebuie să știm despre împrumuturile IFN-urilor?

Author: Bogdan Mihai

Termenul de IFN reprezintă un acronim pentru Instituție Financiară Nebancară.

Chiar dacă sunt asemănătoare băncilor, desfășurând activități de creditare, IFN-urile funcționează independent, respectând condițiile legislative impuse de către autoritățile competente, acestea având nevoie de autorizație de funcționare eliberată de către Banca Națională a României care, ulterior, monitorizează activitatea acestora. IFN-urile sunt foarte apreciate în mediul online, deoarece pun la dispoziția potențialilor clienți credite rapide online care pot fi obținute printr-o metodă simplă. Astfel, aplicarea se face direct prin accesarea site-ului instituției ca, de exemplu, www.credius.ro, unde cererile pot primi răspuns chiar și în 60 de minute.

Instituțiile financiare nebancare pot oferi mai multe tipuri de împrumut, de la credite pentru nevoie personale până la cele imobiliare sau pentru afaceri. În funcție de IFN, clienții pot obține și oferte personalizate, precum anumite credite până la salariu care au o perioadă de restituire scurtă, astfel încât să ofere suport financiar clientului pentru un timp limitat.

Ce sunt împrumuturile IFN-urilor?

Împrumuturile acordate de către IFN-uri mai sunt cunoscute drept împrumuturi sau credite nebancare. Acestea sunt foarte apreciate, în mod deosebit de către clienții români, deoarece sunt foarte flexibile în suma totală acordată. Un exemplu este IFN-ul Credius care acordă, drept împrumuturi de nevoi personale, sume cuprinse între 1.000 și 40.000 de lei, iar suma maximă în cazul creditelor pentru investiții poate ajunge până la 45.000 de lei.

În același timp, IFN-urile sunt tolerante în cazul clienților cu grad de risc ridicat care înregistrează un istoric negativ în Biroul de Credite.

De asemenea, acestea acordă împrumuturi clienților cu venituri mici, acceptând ca surse de venit valide sumele provenite din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau diurne.

Solicitând o documentație minimă, IFN-urile atrag clienții prin faptul că îi ajută să economisească timp. În cele mai multe cazuri, solicită clienților săi să prezinte doar un act de identitate și o adeverință de venit. La rândul lor, clienții sunt nevoiți să completeze o cerere de credit pe hârtie sau online, acordul de preluare a datelor cu caracter personal și să prezinte ultima factură de utilități precum cea de curent sau de gaze. Există chiar și anumite IFN-uri care acordă credite doar cu buletinul. O regulă obligatorie impusă de către toate aceste instituții îi obligă pe clienți să dovedească faptul că au domiciliul stabil pe teritoriul României, dovadă care se face, de obicei, cu ajutorului actului de identitate. Un exemplu bun este instituția Credis care solicită clienților angajați doar actul de identitate, fără adeverință de venit, deoarece angajații IFN-ului fac interogarea ANAF pentru a verifica veniturile clienților.De

Diferențe între IFN-uri și bănci

Chiar dacă funcționează asemănător, există o serie de diferențe între IFN-uri și bănci.

Aceste diferențe reies în cazul reglementărilor aplicabile, al modului de a primi autorizația de funcționare, fiecare instituție fiind nevoită să îndeplinească anumite criterii pentru a primi această autorizație și în cazul activităților întreprinse.

Spre deosebire de o bancă, un IFN poate acorda exclusiv împrumuturi, fără posibilitatea de a pune la dispoziția clienților săi și depozite.

În ceea ce privește înregistrarea lor, IFN-urile pot fi fie înscrise în Registrul Special al Băncii Naționale sau în Registrul General. În schimb, pentru a figura în Registrul Special al Băncii Naționale, IFN-urile sunt obligate să îndeplinească o serie de conditiii care țin de capitalul acestora, volumul de credite acordate și un total al activelor.

Există, în schimb o asemănare, între bănci și IFN-urile care apar în Registrul Special al Băncii Naționale, ambele fiind atât supravegheate prudențial, cât și reglementate de aceeași instituție și anume, Banca Națională a României, în timp ce activitatea IFN-urilor care apar în cadrul Registrului General sunt doar monitorizate de către Banca Națională a României.

Cum alegem între bancă și IFN?

În funcție de destinația finală a împrumutului, clientul poate alege între bancă și IFN. În cazul în care acesta are nevoie de un credit urgent, poate obține credite rapide prin Credius, instituție financiară nebancară.  De asemenea, IFN-ul Credius nu solicită niciun fel de garanție din partea clienților, iar produsele sunt ușor accesibile. În schimb, spre deosebire de alte bănci și chiar IFN-uri, Credius a creat o platformă de evidență a împrumutului oferit către client, ceea ce permite păstrarea unei relații la distanță între acesta și instituție, prin care se pot solicita acțiuni precum închiderea creditului, interogarea șoldului, efectuarea plăților etc.

Totuși, înainte de a solicita un împrumut, specialiștii recomandă o analiză completă a tipului de credit solicitat și colaborarea cu un consultant financiar.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.