Cum alegi oglinda de perete in functie de forma, marime si stil

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 25 feb 2019, 17:54

Pentru inceput, trebuie sa stii ca oglinda de perete te poate ajuta sa transformi complet aspectul unei incaperi, s-o faci sa para mai spatioasa si mai luminoasa sau sa-i conferi un aer mai sofisticat.

De asemenea, una sau mai multe oglinzi pot defini si accentua punctul central al unui living, echilibrand decorul.

Totusi, pentru a obtine aceste efecte, trebuie sa alegi oglinda potrivita in functie de cele mai importante caracteristici ale sale: forma, marimea si stilul.

Forma oglinzii

Un truc ingenios de design interior este acela de a folosi o oglinda pentru a mari optic inaltimea sau latimea camerei. Forma oglinzii joaca, in acest caz, un rol deosebit de important. Astfel, o oglinda dreptunghiulara, asezata pe orizontala, va amplifica vizual latimea unui perete, iar asezata pe verticala, va atrage privirea inspre tavan, facand camera sa para mai inalta. Poti obtine rezultate similare si daca alegi un grupaj de mai multe oglinzi.

Sfaturi de amenajare

Oglinzile dreptunghiulare sunt perfecte pentru spatiul aflat deasupra canapelei, in timp ce oglinzile rotunde arata mai bine deasupra unei console sau a semineului.
O oglinda cu o forma neobisnuita va atrage atentia asupra unui perete vopsit in nuante neutre, in timp ce un perete acoperit cu tapet cu imprimeuri florale va capata mai mult farmec daca asezi pe el o oglinda ovala.

Marimea oglinzii

Cand alegi oglinda, trebuie sa stii dinainte in ce loc ai vrea s-o asezi. Daca montezi, de exemplu, o oglinda mica pe un perete mare, nu vei face altceva decat sa subliniezi contrastul dintre dimensiunile acestora. Oglinda mica va parea asezata intamplator pe perete si nu va contribui la conturarea unui decor armonios. Ideal este sa urmaresti echilibrul proportiilor dintre oglinda si suprafata unde va fi asezata.

Sfaturi de amenajare

Oglinzile mari dau incaperii un aer dramatic si o fac sa para mai spatioasa.

Daca asezi o oglinda mare pe peretele opus unei ferestre, vei spori luminozitatea camerei.

Poti forma o oglinda de mari dimensiuni si prin alaturarea mai multor oglinzi mici, indiferent de forma acestora. In felul acesta diminuezi putin efectul coplesitor pe care il poate avea o oglinda prea mare, fara sa renunti la avantajele acesteia.

Stilul oglinzii

Cand alegi o oglinda pentru casa ta, trebuie sa tii cont si de stilul de amenajare. Gasesti o varietate de modele de oglinzi, unele cu rame clasice, altele cu rame extravagante, in forma de raze de soare sau de mozaic.

Sfaturi de amenajare

Daca nu ai nevoie de o suprafata de oglindire mare, si vrei doar sa adaugi un plus de farmec decorului, poti opta pentru oglinzi mici cu rame in stil rustic, industrial, oriental, glam sau contemporan.

In cazul oglinzilor mari, sunt preferabile cele cu rame simple, din polirasina, lemn ori metal.

Oglinzile fara rama sunt foarte sic si isi indeplinesc scopul fara sa atraga multa atentie asupra lor, potrivindu-se usor in aproape orice tip de amenajare. In cazul celor cu rama, insa, e recomandat sa iei in calcul si culoarea, pentru ca vor avea un impact destul de puternic in cromatica decorului.

Ramele albe, negre sau de culoarea lemnului se potrivesc in orice stil de amenajare, pe cand cele cu straluciri aurii sau argintii se armonizeaza mai mult cu decorul glam sau modern.

Ramele rosii, albastre sau in orice alta culoare intensa trebuie sa se armonizeze cu schema cromatica a incaperii, pentru a nu aglomera vizual spatiul.

Incearca sa folosesti oglinzile la adevaratul lor potential cand iti amenajezi casa, pentru ca acestea nu sunt doar simple suprafete care iti reflecta imaginea, ci elemente decorative putin costisitoare, care pot infrumuseta instantaneu orice incapere.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.