Cum reuseste piatra decorativa sa transforme aspectul casei tale?

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 13 iul 2020, 12:28

In ultimii ani, piatra decorativa a devenit una dintre primele optiuni, atunci cand vine vorba de amenajarea spațiului interior, cat si exterior.

Piatra are o aura rafinata, dand un aspect de neegalat unei locuinte. Pe langa faptul ca este un material rezistent, aceasta este ideala pentru conservarea energiei termice. De exemplu, granitul este una dintre cele mai dense si dure pietre naturale, aceasta pastrandu-si stralucirea o lunga perioada de timp.

Initial, peretii interiori din caramida erau specifici subsolurilor, turnurilor sau cetatilor. Dar arta moderna consta in recuperarea traditiei, prin adaptarea acesteia intr-o maniera contemporana, conforma cu nevoile si gusturile actuale. În secolul XXI, designerii de interior prefera materialele naturale, dat fiind faptul ca sunt ecologice.
Asadar, materialele durabile, precum piatra, aduc un plus oricarei incaperi.

Daca iei in considerare folosirea acestui material natural in designul interior sau exterior, iata cateva detalii pe care este bine sa le cunosti, inainte de inceperea oricarui proiect!

Piatra decorativa – Avantaje

Odata ce vei alege sa folosesti piatra naturala pentru exterior, cat si pentru interior, vei avea numeroase beneficii:

Durabilitate si rezistenta

Unul dintre avantajele majore ale utilizării pietrei decorative este acela că nu există un alt material care sa fie la fel de durabil, dar si rezistent. Daca, de exemplu, muți mobilierul, exista posibilitatea ca parchetul din lemn sa se zgarie, ori sa lovesti peretele, iar tencuiala sa fie afectata. In cazul pietrei, astfel de daune sunt excluse. In plus, aceasta nu se umfla, precum lemnul, din cauza umiditatii – și nici intemperiile vremii nu au niciun efect negativ asupra sa.

Tonuri primitoare

Folosirea materialului natural in amenajare creeaza o atmosfera primitoare in casa. Acest lucru se datoreaza tonurilor pamantii si aspectului natural al pietrei.

O intretinere usoara

Dupa cum bine se stie, piatra este durabila, fiind potrivita pentru placarile din mediul exterior. Daca alegi sa utilizezi pietre neporoase, precum granitul, nu va trebui sa aloci o atentie deosebita pentru intretinerea acestuia.

O mare varietate

Din fericire, exista nenumarate feluri de pietre decorative, pentru toate gusturile si pentru orice buzunar. Poti opta pentru pietre care au dimensiuni mai mici si sunt mai putin costisitoare, ori pentru marmura, un material destul de scump.

Un material ecologic

Piatra este o varianta ecologica si inlocuieste cu succes podelele care sunt lacuite cu solutii chimice.

Izolatie fonica

Datorită porozitatii naturale, pietre precum marmura, calcarul, gresia ofera o izolatie fonica ridicata.

Tipuri de piatra naturala

Piatra naturala este disponibila intr-o gama larga de culori si modele. Ca și în cazul pietrelor pretioase, culorile si modelele rare costa cel mai mult. Iata care sunt cele mai populare tipuri:

Granitul – este o optiune populara si durabila, fiind rezistent la zgarieturi, acizi si la foc. Piatra de granit poate fi, de asemenea, flambata pentru a avea o textura rezistenta la alunecare, in cazul bucatariilor si bailor.
Marmura – se gaseste intr-o mare varietate de culori. Unele tipuri de marmura sunt mai grele si mai rezistente la murdarie, asadar este bine sa te informezi cand o achizitionezi. Ia in considerare locul in care ea va fi utilizata.

Calcarul – este rezistent la umiditate, dar sensibil la solutii acide. Pentru a fi protejat, i se aplica un strat de impermeabilizant.

Travertinul - este sensibil la contactul cu substantele acide, precum si la curatare. Se recomanda a fi impermeabilizata suprafata de travertin, pentru ca acesta sa fie protejata de eventualele pete.

Stiluri de design cu piatra decorativa

Daca vrei sa utilizezi piatra decorativa, iara cateva stiluri de design pentru care poti opta:

Rustic

Este caracterizat de simplitate, elementele decorative fiind naturale. Asadar, piatra este des intalnita atat pentru decorarea peretilor, cat si pentru placarea podelelor.

Stilul elegant

Suprafetele acoperite cu marmura emana eleganta si bun-gust. Acest material nu este caracteristic doar hotelurilor, ori localurilor foarte luxoase, ci il poti utiliza chiar si tu pentru amenajarea spatiului din baie.

Stilul clasic (Ledge Stone)

Ledge Stone este un stil cu adevarat clasic, care a rezistat testului timpului. Mai precis, Ledge Stone este un model de piatra care utilizeaza articulatii orizontale. Modelul este alcatuit in mod obisnuit din bucati de piatra stivuite individual, unde muchia orizontala este mai mult definita decat imbinarile verticale.

Sfaturi pentru montarea pietrei naturale

Montarea pietrei naturale este o activitate destul de dificila, cat si minutioasa. In primul rand, suprafata pe care va fi montata piatra trebuie sa fie uscata si curata. In cazul in care aceasta este lucioasa si neteda, ea trebuie neaparat sa fie slefuita cu hartie abraziva pentru o aderenta buna a adezivului.

In ceea ce priveste adezivul, acesta trebuie sa fie elastic si rezistent la inghet si trebuie aplicat pe suprafata intregii placi. Pana cand adezivul se va usca, se recomanda ca locul in care au fost montate placile sa fie protejat de ploaie. De asemenea, un alt aspect important este temperatura. Placile se monteaza la temperaturi cuprinse intre 5oC si 25oC.

Astazi, mai mult ca niciodata, piatra naturala este principala optiune a multor designeri, arhitecti si constructori. Aceasta este un material versatil, care poate fi adoptat atat pentru cladirile traditionale, cat si cele contemporane.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.