5 sfaturi financiare pentru antreprenorii care lanseaza un startup

Autor: Bogdan Mihai

Un startup de succes se bazeaza pe inovatie si model de business rentabil. Cu toate acestea, este nevoie si de un flux continuu de fonduri, mai ales în primele etape, pentru a transforma aceste idei în realitate.

Finanțarea este esențială pentru îmbunătățirea tehnologiei, angajarea persoanelor potrivite și lansarea unei strategii de marketing eficiente pentru a obtine un loc pe piata de vanzari. Cu toate acestea, obținerea investitiei initiale poate fi dificilă.
Startup-urile apar in aproape toate domeniile din intreaga lume, în ciuda riscurilor. În calitate de antreprenor, te vei confrunta cu mai multe provocări atunci cand cauti fonduri, partial pentru că va trebui sa ii convingi pe altii ca ideea ta este o investitie solidă. Mai jos, vei gasi cinci sfaturi financiare pentru antreprenorii care lanseaza un startup.

1. Urmariti si monitorizati toate cheltuielile

In cazul unui business nou, vor exista cheltuieli neprevazute. Angajarea unui contabil cu normă întreagă nu este cea mai buna solutie din cauza costurilor mari. In schimb, poti utiliza un program de contabilitate sau un software, pentru a rămâne organizat.

Nu numai că acest lucru va ajuta la gestionarea fluxului de numerar, dar, de asemenea, va usura munca atunci cand se calculeaza impozitele. Pe măsură ce firma creste si contabilitatea devine mai complexă, va trebui să iei în considerare angajarea unui profesionist.

Stabilitatea financiară poate fi atinsa numai prin planificarea și gestionarea corecta a banilor. Fiecare startup ar trebui să gaseasca modalitati de a depasi aceste provocari si de a creste si mentine stabilitatea financiara.

2. Limiteaza cheltuielile fixe la început

Mentinerea unor cheltuieli cat mai reduse reprezinta cheia longevității. Te poti lipsi de anumite beneficii: nu ai nevoie de un birou in zona cea mai scumpa a orasului sau de catering de patru stele.

Economiseste, ca sa poti aloca majoritatea capitalului pentru cresterea afacerii. Apoi, poti sa implementezi orice fel de beneficiu doresti. Din pacate, prea multe companii se concentrează pe lucruri greșite - cum ar fi birourile fanteziste si facilitati de top - si uita ca generarea de venituri ar trebui să fie prioritatea lor.

3. Fii optimist, dar pregatit

Conform studiilor, 90% din startup-uri esueaza. De aceea este bine sa fii pregatit. Nu iti părăsi jobul decat in momentul in care afacerea ta poate inlocui venitul stabil pe care il aveai.

Economiseste! Niciodata banii nu sunt suficienti in situatii dificile. Din pacate, se intampla adesea sa fie necesari, cand te astepti cel mai putin. In calitate de antreprenor, esti responsabil pentru pensia ta, asa ca, atunci cand incepi sa produci un venit stabil, gandeste-te la o pensie privata sau alte investitii pasive.

4. Stabileste obiective financiare

Inainte sa pornesti de la visul ca vrei sa castigi un milion de dolari, mai bine te concentrezi pe obiective tangibile și măsurabile. Setarea unor obiectivele de venituri lunare, săptămânale sau chiar zilnice iti permit să evoluezi. Stabilirea unor obiective mici iti poate oferi increderea necesară pentru a continua sa ramai antreprenor.

5. Achizitia de clienti noi este o prioritate

Cu cat iti dai seama mai devreme cum să atragi clienți noi, cu atat mai mari sunt șansele de a ii obtine. Odată ce identifici modul de abordare, lucreaza la optimizare pentru a reduce costurile. Nu ai cum testa la început fiecare canal de achiziție posibil, atât din cauza timpului, cat si a costului. De aceea se recomanda sa te concentrezi pe cele mai profitabile oportunități. După ce acelea vor fi scalate cu succes, vei avea capacitatea financiară de a explora alte canale.

Cunoscutul antreprenor Bill Rader ofera cel mai bun sfat pentru antreprenorii care lanseaza un startup: “Atunci cand ai un startup, trebuie să fii constient ca banii nu cresc in copaci. Chiar dacă ai gasit leacul pentru cancer sau ai rezolvat criza energetica a lumii, lucrurile nu functioneaza in acest fel.”

Startup-urile se vor confrunta constant cu dificultati financiare, mai ales pana isi stabilesc prezenta pe piata. Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa fii mai organizat si mai atent la cheltuielile pe care le presupune unui business nou. Tine minte, cheia succesului sta in planificarea foarte buna a resurselor!

 

Taguri: