Cum sa alegi cada de baie - tipuri, materiale si design

Author: Bogdan Mihai

Cu siguranta ai experimentat deja pe propria piele efectul benefic si relaxant al unei bai fierbinti, cu spuma aromata si saruri minerale. Pentru a avea de fiecare data o experienta confortabila si placuta, cada este un element esential al baii tale.

Achizitionarea unei cazi ideale poate fi facuta in functie de mai multe criterii, dar, cel mai important, trebuie sa alegi cada in functie de nevoile personale si de caracteristicile baii din locuinta ta. Poti vedea mai jos un scurt ghid practic, care te va ajuta sa iei cea mai buna decizie in situatia in care renovezi baia.

1. Tipuri de cazi de baie

O cada este o investitie importanta, pe termen lung, asa ca ar fi indicat sa acorzi o atentie sporita tuturor variantelor disponibile. Pe piata exista numerosi producatori de cazi pentru baie, precum si o multime de modele dintre care poti alege.

Cazi incastrabile

Acestea sunt cazile clasice, intalnite in majoritatea apartamentelor. Ele sunt pozitionate de-a lungul peretelui sau pe colt, zidite si placate cu faianta. Avantajul principal in ceea ce le priveste este economia de spatiu, asa ca, daca baia ta este una de dimensiuni mici, acest tip de cada poate fi alegerea perfecta.

Cazi de tip stativ

Cazile de sine statatoare nu au nevoie de o montura speciala, ci pot fi pozitionate in orice parte a baii. Acestea ofera versatilitate si libertate de alegere; poti pune cada in mijlocul camerei, langa perete sau intr-un anumit unghi. Daca esti in cautare de inspiratie, poti gasi online cazi de baie simple la cele mai bune preturi si poti face un plan orientativ al baii tale, asa cum va arata ea dupa renovare.

Cazi cu picioare

Aceste cazi se potrivesc de minune intr-o baie incapatoare, oferind spatiului eleganta si atmosfera luxurianta. La fel ca in cazul unei cazi de tip stativ, cada cu picioare poate fi asezata oriunde si va arata extraordinar intr-o baie cu design vintage sau retro.

2. Materialul cazilor de baie

Materialul din care este fabricata cada va determina rezistenta acesteia in timp, motiv pentru care trebuie sa alegi un produs doar dupa ce te-ai informat temeinic. Iata care sunt cel mai frecvent utilizate materiale:

Cazi din acril

Avantajul esential al acestui material este diversitatea formelor in care poate fi turnat. Astfel, fie ca doresti o cada ovala, rotunda sau cu forma neregulata, fibra de sticla va fi un material potrivit.

In plus, gratie structurii sale care impiedica depunerea reziduurilor, fibra de sticla permite o curatare facila si o mentinere de durata a aspectului impecabil.

Fibra de sticla este un material mai usor decat fonta, asadar vei putea instala cada cu usurinta, insa greutatea redusa aduce si un potential dezavantaj: deformarea mai rapida decat in cazul unei cazi dintr-un material dur.

Cazi din compozit

Producatorii de cazi din intreaga lume folosesc diferite „retete” de combinare a materialelor, printre care se poate numara si praful de marmura, pentru a obtine acest tip de cazi. Amestecul materialelor este o practica folosita si la fabricarea caditelor de dus, nu doar a cazilor.

Cazi din fonta

Fonta era materialul preferat acum cativa ani, fiind folosita foarte des in fabricarea cazilor de baie. Aceasta era preferata pentru mentinerea temperaturii apei pentru cat mai mult timp, insa a fost inlocuita in ultimii ani de alte materiale, pentru ca reprezinta un material masiv, care presupune un efort crescut la instalare. Astazi, cele mai bune materiale pentru fabricarea cazilor de baie sunt acrilul sau inoxul.

Cazi din granit sau marmura

Daca iti doresti o cada cu aspect elegant, aceste doua materiale sunt ideale. In plus, marmura si granitul au o rezistenta superioara, daca sunt ingrijite corespunzator. Astfel, chiar daca investitia financiara initiala va fi mai mare, vei avea certitudinea ca produsul cumparat va arata excelent mult timp.

3. Design-ul cazilor de baie In materie de design, ofertele sunt foarte variate, pornind de la cazi clasice, dreptunghiulare sau

ovale, pana la cazi cu forme abstracte, asimetrice. O cada originala poate schimba aspectul intregii bai, asa ca alege ce ti se potriveste:

Cazile dreptunghiulare

Aceste cazi sunt cel mai des intalnite, avand avantajul de a se integra in orice fel de incapere. Indiferent daca baia ta este una ingusta sau una spatioasa, o cada dreptunghiulara pozitionata de-a lungul peretelui este o alegere sigura si inspirata.

Cazile ovale

Daca vrei sa creezi un spatiu relaxant si odihnitor, o cada ovala va arata excelent in baia ta. Pozitionata in centrul camerei, cada cu forme rotunjite va crea impresia de spatiu si va contribui la un design modern.

Cazile de colt

O cada pozitionata pe colt iti va aduce multe clipe placute si relaxante. Acest tip de cada este perfect daca ai la dispozitie un spatiu limitat, dar si daca baia ta are dimensiuni mari si iti permiti sa utilizezi locul dupa bunul plac.

Cazile asimetrice

O cada cu forme neregulate poate conferi incaperii un aspect modern sau chiar futurist, in functie de stilul pe care doresti sa il abordezi. In prezent, exista nenumarate modele si forme disponibile, de la cazi lungi si inguste, pana la cazi supradimensionate, in forma de picatura sau chiar cazi duble, perfecte pentru cupluri.

Orice model de cada ai alege, tine cont atat de factorul estetic, cat si de functionalitate. In final, nu uita sa faci masuratorile necesare si sa determine daca produsul ales se va potrivi perfect baii tale.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.