Cum alegi o camera video potrivita nevoilor tale?

Author: Bogdan Mihai

Alegerea unei camere video digitale poate fi un proces coplesitor daca iei in calcul numeroasele caracteristici pe care le au modelele valabile astazi pe piata.

Primul pas pentru a lua o decizie inspirata este sa stabilesti ce tip de filmari vrei sa faci cu viitoarea ta camera. Asa iti poti da seama de ce buget vei avea nevoie, care sunt dimensiunile potrivite pentru confortul tau si cat de performanta trebuie sa fie.

In al doilea rand, trebuie sa intelegi mai bine cateva carateristici tehnice pe care toate camerele video le au. Dupa ce ai clarificat aceste aspecte, poti lua o hotarare informata si inteligenta.

Iti prezentam in continuare cateva detalii tehnice generale despre camerele video, care te vor ajuta sa o alegi pe cea potrivita nevoilor tale:

Stabilizarea optica a imaginii

O camera video dotata cu functie avansata de stabilizare optica te va ajuta sa obtii filmari cu o imagine de calitate, mai ales daca planuiesti sa filmezi evenimente sportive sau petreceri.

Pe langa functia tehnica de stabilizare a imaginii, ia in calcul si confortul pe care il simti cand manevrezi camera. Daca iti doresti sa o utilizezi pe durata unor perioade indelungate de timp, cel mai bine ar fi sa o testezi inainte pentru a te asigura ca nu este prea obositoare pentru brate si spate.

In cazul in care cauti ceva usor si performant, Panasonic a lansat camere video cu rezolutie 4K, cu greutate mai mica de 500 de grame, pe care le poti manevra cu lejeritate.
Rezolutia

Pentru a intelege mai bine rezolutia, imagineaza-ti sute de mii de puncte de lumina aranjate unele langa altele. Acestia sunt pixelii care formeaza imaginile. Cu cat o camera are mai multi pixeli, cu atat imaginea obtinuta va fi mai clara si mai apropiata de realitate.

Tehnologia recomandata pentru o camera video performanta este Full High Definition (Full HD), care foloseste mai multi pixeli pentru a crea cadrele. De exemplu, o camera video Full HD captureaza de cinci ori mai multe detalii decat o camera Standard Definition (SD).

Alt criteriu de care poti sa tii cont cand alegi o camera video, este chip-ul CCD, care converteste lumina in electroni si o transforma in imagine. Dimensiunea acestui chip iti da indicii despre calitatea imaginii pe care este capabila sa o obtina o camera. Cu cat este mai mare chip-ul, cu atat imaginea va fi de mai buna calitate. Si numarul de chip-uri conteaza. Camerele cu 3 chip-uri CCD, sunt mai performante decat cele cu un singur chip.

Lumina si blitz-ul

Cand filmezi este bine sa ai cu tine si o lumina care sa iti scoata subiectul in evidenta. Daca esti pasionat de videografie outdoor, luminile nu iti sunt mereu necesare, dar in interior acestea fac diferenta. Poti opta pentru niste lumini wireless, cu baterii puternice. Le incarci acasa si pe teren poti sa te lipsesti de cabluri si prize.

Blitz-ul te ajuta si el in spatiile cu lumina slaba, mai ales daca iti doresti o camera video cu functie foto. Insa tine cont ca imaginea de cea mai buna calitate se obtine in primul rand cu lumini, blitz-ul neputand sa compenseze lipsa lor in anumite situatii.

Ecranul LCD

Pentru ca este folosit diferit in functie de scopul general al camerei video, ecranul LCD poate avea diverse caracterisitici. De exemplu, acesta trebuie sa fie rabatabil daca iti doresti sa obtii materiale din unghiuri inguste sau foarte joase. Un touchscreen este util si el atunci cand vrei sa accesezi mai repede functiile aparatului.

Atentie insa la un detaliu! Ecranul tactil, dar si cel rabatabil, consuma bateria mai repede. De aceea, este recomandat sa ai baterii in plus cand filmezi cu o camera cu un astfel de ecran, mai ales daca planuiesti sa o folosesti pentru perioade indelungate.

Mediile de stocare

Cardul de memorie care insoteste camera ta video nu va fi de ajuns pentru a stoca toate clipurile obtinute. De aceea, este bine sa iti cumperi un hard extern pentru clipurile tale, dar si cateva carduri de rezerva.

Inainte de a face aceasta achizitie, tine cont ca pentru camerele cu o rezolutie foarte mare, iti trebuie un card de mare viteza, iar pentru camerele cu rezolutie mai mica este mai important spatiul de stocare.

Asadar, orice camera video ai alege, tine cont de urmatoarele criterii: scopul pentru care o vei folosi, care este rezolutia de care ai nevoie, cat de usor o poti manevra, ce fel de ecran ai vrea sa aiba si de cate baterii si carduri vei avea nevoie. Pune in balanta aspectele enumerate si stabileste un buget pe care esti dispus sa il investesti. Astfel, decizia va fi una usoara.

 

Taguri:

Alin Oprea a fost invitat în platoul emisiunii „Follow us”, prezentată de Ilinca Vandici și Teo Trandafir. Acesta a reacționat după declarațiile făcute de fosta soție la podcastul lui Bursucu'.