Unde pot face adolescentii voluntariat?

Author: Bogdan Mihai

Esti adolescent si vrei sa faci voluntariat? Nu stii incotro sa te indrepti? Iata cateva idei! Sigur gasesti cateva si la tine in oras! Tabere.

Adolescentii cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani pot sa aleaga varianta de a fi voluntari in tabere. In acest fel, pot petrece o vacanta gratuit, dar pot face si o activitate pe care ulterior sa o poata mentiona in CV. In aceste tabere pot avea grija de copii mai mici sau se pot implica in diverse jocuri.

Spitale

Tinerii care vor sa urmeze o cariera in domeniul medical, pot face voluntariat in spitalele din orasul lor, unde sigur este nevoie de ajutor. Pot incepe chiar de la 14 ani pentru ca activitatile in care se pot implica dintre cele mai diverse: aranjatul medicamentelor in magazie, transportul pacientilor alaturi de asistente, distribuirea medicamentelor catre asistente, petrecerea de timp cu pacientii.

Azile de batrani

Adolescentii care vor sa se implice in actiuni de voluntariat pot merge la azilele de batrani din zona lor si cu siguranta vor fi primiti cu bratele deschise. Aceste centre au nevoie de ajutor atat in partea administrativa, dar si in ingrijirea efectiva a varstnicilor. Munca nu este grea pentru ca de obicei batranii nici nu cer mult, doar companie pentru a-si umple timpul. Voluntarii le citesc, ii ajuta sa scrie scrisori, joaca cu ei diverse jocuri (sah, carti, puzzle), imping carucioarele cu rotile.

Adaposturi pentru animale

Adolescentii care iubesc animalele se pot indrepta catre voluntariatul in centrele de primire a animalelor fara stapan. Inca de la 14 ani pot ajuta la treburile administrative, dar si la curatatul custilor. Pentru a ingriji efectiv de animale este nevoie ca tinerii sa aiba peste 18 ani. Poti cauta si in localitatea ta, de exemplu lista firme in Timisoara, care au adaposturi de animale.

Sere

Pentru cei care vor sa urmeze o cariera in agronomie, serele sau pepinierele sunt o solutie buna pentru a castiga ceva experienta. Munca de voluntar in aceste centre este una placuta, incluzand contactul direct cu clientii, dar si ingrijirea plantelor.

Asociatiile non-profit

O multime de ONG-uri cauta voluntari, mai ales cele care se ocupa de protectia mediului. Copiii se pot implica in aceste activitati de la cele mai mici varste, alaturi de intreaga familie. O simpla cautare pe internet va poate duce catre astfel de programe, iar reprezentantii lor vor stii sa va implice in programe adecvate varstei.

Biblioteci

Chiar daca bibliotecile publice nu mai sunt atat de cautate, totusi doamnele de acolo au nevoie de ajutor. Puteti sa va oferiti voluntar pentru institutiile mari unde este nevoie de indrumarea cititorilor, de aranjatul cartilor in depozite sau pe rafturi.

Muzee

Elevii de liceu si studentii se pot oferi voluntari in muzeele din oras, unde este nevoie atat de personal administrativ sau pentru curatenie, dar si ghidaj pentru grupuri. Aveti sansa de a invata lucruri noi si de a intra intr-o lume fascinanta.

Televiziuni

In acest domeniu este in permanenta nevoie de voluntari, insa nu oricine poate intra in acest mediu. Institutiile media cauta tineri seriosi si inteligenti, pentru ca munca pe care ei o fac este urmarita de o lume intreaga. Daca aveti sansa de a fi voluntar intr-o televiziune, nu ezitati. Veti cunoaste o lume fascinanta, iar daca vreti sa urmati o cariera in domeniu, este tocmai ce aveti nevoie.

Centrele de voluntariar

In Romania exista o Retea Nationala a Centrelor de Voluntariat, de unde puteti afla detalii despre activitatile in care va puteti implica. Filiale ale Retelei se pot gasi in Iasi, Brasov, Cluj si Bacau.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.