Cum sa tai in siguranta un copac cu drujba?

Autor: Daniela Iliuta

Primele zile ale primaverii te gasesc in gradina, pregatind cele necesare pentru noul sezon?

In organizarea lucrarilor, trebuie sa acorzi o atentie deosebita arborilor la umbra carora te vei odihni de arsita soarelui la vara. Fie ca sunt copaci sau pomi fructiferi, acestia trebuie ingrijiti pentru a da randament din punct de vedere estetic sau alimentar si a nu deveni un potential pericol pentru tine si familia ta. Asadar, identifica-i pe cei uscati, batrani sau afectati de anumite boli pentru a incepe lucrarile de igienizare. Prin aceste lucrari de toaletare te asiguri ca indepartezi pericolul infestarii cu bacterii a intregului pom si previi eventuale accidente care pot fi provocate de caderea crengilor uscate. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva sfaturi despre taierea in siguranta a unui copac cu drujba.

Evalueaza copacul
Odata ce ai identificat un arbore cu probleme, verifica daca trebuie doar sa elimini cateva crengi sau este afectat in totalitate si trebuie doborat pentru a planta altul in locul lui. Pentru evitarea accidentelor, este important sa incerci sa anticipezi consecinta fiecarei miscari si sa stii exact unde va cadea fiecare ramura taiata. Daca pomul care are nevoie de lucrari de igienizare se afla in apropierea altor copaci, iar ramurele lor interfereaza, fa tot posibilul ca partea pe care o tai din copacul bolnav sa nu rupa, in cadere, alte crengi sanatoase. Mult mai multa atentie trebuie sa acorzi copacilor care trebuie taiati in totalitate. Caderea necontrolata a unui arbore poate provoca atat daune materiale, cat si accidente fizice. Din aceasta cauza, instrumentarul folosit este ceva mai complex. Dupa taierea propriu-zisa cu drujba, caderea copacului poate fi dirijata controlat cu o franghie sau un lant.

Foloseste echipamentul de protectie
Pentru orice utilizare a drujbei in conditii minime de siguranta trebuie sa fii echipat cu manusi de lucru si ochelari de protectie. In continuare, in functie de complexitatea operatiunii, trebuie sa utilizezi o casca de protectie, bocanci de lucru cu bombeu metalic sau compozit si talpa rezistenta, salopeta, combinezon sau hamuri pentru alpinism utilitar. Inainte de a incepe taierea, verifica daca toate persoanele din jurul tau s-au indepartat suficient de zona de lucru. Ochelarii de protectie fac parte din echiparea minimala si previn accidentarea cu numeroasele aschii ce sar in timpul taierii, iar manusile speciale te protejeaza de o lunga serie de potentiale pericole.

Taie corect copacul
Operatiunea cea mai simpla este atunci cand dispui de spatii largi intre copacii care trebuie toaletati. Daca ai de coborat o singura creanga, trebuie doar sa degajezi zona si sa o lasi sa cada liber. In cazul arborilor pentru care se impune doborarea, trebuie sa anticipezi locul in care poate cadea fara a provoca pagube materiale in gradina. Daca ramura sau intregul copac au nevoie de dirijare cu franghia sau cu lantul, vei avea nevoie de inca doua persoane care sa te ajute. Inainte de a taia un copac cu drujba, trebuie sa treci o funie din lateral undeva prin partea superioara. Fiecare capat al funiei va fi tinut de o persoana aflata in directia in care planuiesti sa cada copacul. Taierea cu drujba se va face la baza, in zona opusa locului in care trebuie sa cada. Inainte de a ajunge aproape de capat cu taierea, trunchiul este tras de cei care te ajuta cu franghia sau cu lantul in directia aleasa.

Igienizarea copacilor din gradina poate deveni o lucrare periculoasa atunci cand nu sunt respectate normele de protectie. Cu cat sunt mai aproape de locuinta, garaj, trotuar sau drumuri circulate, cu atat trebuie sa fii mai grijuliu cu arborii din curtea ta, deoarece crengile uscate pot provoca daune materiale sau accidente grave. Pentru a nu avea emotii in timpul furtunilor si a vijeliilor si a te bucura in siguranta de un aspect frumos al arborilor ornamentali si un gust placut al pomilor fructiferi, ia-ti din timp masurile de toaletare in sezonul de primavara.

 

 

Taguri:

Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025

La începutul anului 2025, pensionarii din România au primit o veste greu de digerat: salariile, pensiile și alocațiile au fost înghețate prin „Ordonanța trenuleț”, publicată în Monitorul Oficial la finalul anului trecut.