Cum prelungesti durata de viata a sistemului casnic de incalzire?

Autor: Bogdan Mihai

Daca ai luat la un moment dat decizia de a te debransa de la reteaua de termoficare, pentru a instala in casa un sistem de incalzire individual, inseamna ca la momentul achiziționarii acestuia, ai facut o investitie considerabila.

Avand in vedere faptul ca acest tip de echipament incalzeste nu doar apa din calorifere pe timpul iernii, ci si apa calda din conductele de la baie si bucatarie, pe tot parcursul anului, acest sistem este supus unei utilizari continue.

Din aceasta cauza, este necesar ca sistemul de incalzire sa fie intretinut in mod corespunzator, pentru a-l putea folosi pentru perioada minima garantata- intre 8 si 10 ani.

Insa poti lua cateva masuri suplimentare pentru a prelungi aceasta durata de viata, iar in cele ce urmeaza vei regasi toate informatiile de care ai nevoie, pentru a te putea bucura in siguranta de confortul apei calde si a caldurii in propria ta casa.

Intretinerea sistemului de incalzire

Indiferent de tipul de sistem de incalzire pe care il folosesti, este o idee buna sa te ocupi si de intretinerea termostatului atasat.

Inainte de inceperea sezonului rece, seteaza o temperatura ridicata la termostatul care controleaza sistemul.

Daca acesta porneste si continua sa functioneze, termostatul este in conditii bune. Insa daca sistemul se opreste dupa o scurta perioada de timp (mai putin de trei minute), acesta este un simptom ce poate fi cauzat fie de termostatul reglat in mod necorespunzator, ceea ce inseamna ca acesta trebuie recalibrat sau inlocuit, fie de schimbatorul de caldura din furnal care se supraincalzeste, iar un dispozitiv de siguranta il opreste.

Oricare ar fi cauza ce obliga sistemul sa se opreasca, urmatorul pas este chemarea unui profesionist care sa analizeze situatia si sa constate care este problema si cum poate fi rezolvata. O altă etapa a intretinerii sistemului de incalzire este aerisirea conductelor de apa, precum si curatarea interna periodica, pentru evitarea acumularii de praf combinat cu umezeala, care poate sa se transforme intr-un risc de incendiu.

Verificari si revizii tehnice anuale

Acesta este un pas crucial, ce nu trebuie amanat sub nicio forma. Verificarea sistemului de catre un profesionist, pentru identificarea potentialelor situatii periculoase si procedarea la rezolvarea lor este obilgatorie. De asemenea, o revizie tehnica anuala este recomandata, pentru a te asigura de faptul ca sistemul tau de incalzire functioneaza la cote normale de eficienta. Astfel eviti cheltuieli inutile pentru resursele folosite de sistem (gaz sau combustibil solid), cauzate de o functionare defectuoasa.

Sfaturi pentru utilizarea optimă a sistemelor termice

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cele mai multe probleme minore pot fi detectate si rectificate in timpul verificarilor de rutina, inainte ca acestea sa necesite reparatii majore si costisitoare.

Pentru a asigura o functionare optima a sistemului tau termic de incalzire, programeaza revizia tehnica inainte de sezonul rece, pentru a evita o eventuala defectiune in plina iarna, ce ar fi putut fi rezolvata la o fractiune din costuri, daca era identificata din timp.

Cum prelungesti anii de functionare ai unui sistem termic?

Cand sistemul tau de incalzire este curat, iar componentele sunt lubrifiate si in stare buna de functionare, piesele se pot misca in modul in care au fost proiectate. Cu cat exista mai putin stres mecanic asupra echipamentului, cu atat durata acestuia de viata va fi prelungita, asigurand performante optime an dupa an. Sistemele de incalzire de la Mathaus by Arabesque vin la pachet cu recomandari ale producatorului in ceea ce priveste intretinerea, verificarea periodica si reviziile tehnice. Din acest motiv este esentiala o citire atenta a tuturor documentelor primite, pentru a intelege recomanadarile de care trebui sa tii cont, dar si riscurile la care te supui, in cazul in care le ignori.

Centrala termica

Pentru a asigura o durata de viata prelungita a centralei termice, specialistii recomanda ca atunci cand pleci de acasa pentru mai mult de doua ore, sa scazi temperatura setata pentru apa din calorifere. De asemenea, presiunea apei din centrala trebuie verificata constant, pentru a ramane in intervalul recomandat pe manometrul afisat.

Cazanul pe combustibil solid

O curatare periodica a cazanului pe combustibil solid este esentiala pentru asigurarea unei durate de viata prelungite. De asemenea, aerisirea gurilor de aerisire este recomandata, precum si schimbarea filtrelor, care asigura circularea unui aer curat, lipsit de substante nocive.

Aplicarea tuturor acestor sfaturi iti vor oferi un confort sporit in timpul lunilor mai reci si vor prelungi durata de functionare a sistemului tau de incalzire, astfel incat sa poti preveni defectiuni neasteptate si costuri premature de inlocuire a componentelor. Consulta intotdeauna un tehnician autorizat, care are o experienta considerabila, iar grijile nu-si vor gasi loc in casa ta.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.