Pasiunea dimineții
Pionul principal al fiecărei dimineți din viața noastră este cafeaua, în majoritatea cazurilor. De cum ne-am trezit, simțim nevoia să ne dezmeticim cu o cană fierbinte de cafea, nu de alta, dar altfel nu putem funcționa. Involuntar, cafeaua pentru majoritatea dintre noi a devenit stimulul de dimineață.
Într-adevar dacă ne gandim în genere, la cuvântul cafea, la cafeaua în sine, atunci ne-am gandi la cultură, la tradiție, la plăcere, la hobby, la pasiune, la economie, la medicină.
Pro și contra
De-a lungul timpului au circulat fel și fel de zvonuri despre cafea. În urma unor studii făcute în străinătate, s-a ajuns la concluzia că existe numeroase avantaje dacă bem cafea, în același timp pe de altă parte se spune că dacă bem prea multă cafea la anumite ore ajungem să avem probleme cu anxietatea.
Fel și fel de discuții și controverse la adresa cafelei, datorită acestui fapt, vom evidenția avantajele și dezavantajele ce le prezintă cafeaua.Beneficii
Crește nivelul adrenalinei în corp
Înainte cu o oră de antrenament, dacă se bea o cană de cafea neagră, nivelul adrenalinei crește în sânge. Ea devenind hormonul forte al organismului, efortul fizic depus la antrenament fiind dublat.
Riscul de deces este scăzut
Studiile au demonstrat faptul că riscul de deces al băutorilor de cafea este redus cu 25%, față de cei care nu consumă cafea.
Riscul de cancerul este redus
Cafeaua reduce riscul de apariție a cancerului de prostată la bărbați, precum si cancerul endometrial la femei. De altfel, cofeina poate preveni și cancerul de piele.
Cafeaua arde grăsimile
Celulele adipoase sunt ajutate de cofeină să descompună grăsimea corporală și o folosește ca și combustibil de instruire.
Riscul de boală Parkinson este redus
Conform unor studii științifice efectuate în cadrul Universității de Medicină Harvard, cafeaua consumată regulat poate ajuta și la diminuarea riscului îmbolnăvirii de Parkinson.
Reduce riscul de accidente vasculare
Riscul de accidente vasculare este redus dacă se consumă rezonabil cafea, undeva la 2-4 căni pe zi.
Cafeaua este prietena ficatului
Aceasta ajută la protejarea împotriva cancerului la ficat și a leziunilor hepatice.
Reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2
Consumul în proporție de trei cești de cafea pe zi, reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2, datorită faptului că reduce sensibilitatea la insulină și afectează toleranța la glucoză.
Antioxidanții protejează corpul
Cafeaua conține antioxidanți, precum polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine. Efectele antioxidante ale acestor compuși, reduc deteriorarea celulelor cu potențial oxidativ.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Expresso rămâne cafeaua cu cel mai mare efect antioxidant.
Reduce riscul îmbolnăvirii de Alzeihmer și demență
Un studiu din 2009, a demonstrat că băutorii de cafea, prezintă un risc redus de demență față de Alzeihmer. De asemenea alte studii au demonstrat faptul că, un băutor de cafea, 3-5 cafele pe zi, prezintă un risc redus de îmbolnăvire de Alzeihmer.
Sporește starea de spirit, ajută la depresie și reduce rata de suicid
Starea de spirit este sporită, datorită cofeinei. Aceasta stimulează sistemul nervos central precum și producția de neurotransmițători (serotonina, dopamina și noradrenalina). Studiile atestă faptul ca riscurile de suicid este prevenit cu 50%, dacă ajungem să bem două cești de cafea pe zi.
Efectele negative
Bomba de dimineață
Cafeaua pe stomacul gol, duce la apariția acidului clorhidric fapt care forțează organismul să îl producă involuntar. Este de preferat, biologic vorbind, ca acidul clorhidric să fie produs natural de către organism, atunci când digeră mese.
Ulcerul
Dacă tot am vorbit de acizi, trebuie să amintim faptul că există diferiți acizi existenți în boabele de cafea care lucrează la nivelul intestinului subțire și a căptușelii stomacale, astfel consumul de cafea poate duce la apariția bacteriei Helicobacter pylori, cauzând apariția ulcerului.
Laxativ
Mulți dintre noi, bem cafea dimineața și pe post de laxativ, însă de câte ori ne-am gândit dacă este benefic să folosim cafeaua cu acest scop. Ei bine, această obișnuință de dimineață duce la peristaltism, din cauza cafelei, astfel forțăm corpul să elimine mai repete conținutul stomacului, înainte ca alimentele digerate să fie defalcate, astfel organismul nu obșine nutrienții corespunzători absorbiți din alimente.
Insomnii și nelinește
Este cunoscut faptul că dacă bem cafea după masa sau seara, cafeaua duce la insomnii chiar și nelinește.
Cafeaua poate fi letală
Dacă se consumă într-un timp scurt, undeva la 80-100 de cești de cafea, această doză poate fi letală, deoarece crește nivelul cofeinei în corp.
Cafeaua poate fi toxică
Cafeaua de proastă calitate poate conține o mulțime de impurități, provocând boli, dureri de cap, sau pur și simplu un sentiment de rău.
Cafeaua crește rata cardiacă
Cafeaua crește frecvența cardiacă, potrivit unui studiu din 2014, publicat în Jurnalul Internațional al Științifico-Cercetărilor. De asemenea și tensiunea arterială crește, potrivit Reader's Digest.
Sfaturi
Este bine înainte de a consuma ceva, să ne documentăm, deși ne-am obișnuit să servim ce ne place, când ne place și cum ne place, ar trebui înainte de toate să studiem, să luăm la cunoștiință avantajele și dezavantajele, efectele secundare, negative și pozitive. Ne este benefic să învățăm să fim vigilenți și să decidem corect și concret ce ne face bine și ce ne facem rău. Așadar după ce ne-am îndoctrinat mintea cu toate informațiile necesare, putem să diminuăm consumul de cafea sau sa îl sporim însă nu excesiv, să ne limităm la necesarul zilnic.