Ai diabet de sarcina? Iata cum iti monitorizezi glicemia

Author: R.V.

Diabetul gestational este o afectiune care apare in perioada sarcinii, caracterizata prin faptul ca organismul nu produce o cantitate adecvata de insulina, astfel ca nivelul glucozei din sange este mai ridicat decat de obicei. Acest lucru se intampla pentru ca in timpul sarcinii placenta produce anumiti hormoni care blocheaza actiunea insulinei pe care o secreta corpul tau.

In absenta insulinei, glucoza din sange nu poate fi transformata in energie si se acumuleaza, astfel ca nivelul glicemiei tale va fi foarte crescut. Iata ce trebuie sa stii despre controlul glicemiei, daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational.

Simptomele diabetului de sarcina

Multe dintre simptomele diabetului gestational sunt obisnuite in sarcina, asa ca s-ar putea sa nu iti dai seama ca suferi de aceasta afectiune, pana la o testare adecvata. De aceea, se recomanda ca intre saptamanile 24-28 de sarcina sa faci analizele specifice pentru depistarea diabetului gestational.

Exista simptome care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te trimita la cabinetul medicului. Vorbeste cu un specialist daca:

  • simti ca iti este sete mereu, chiar si dupa ce ai baut apa
  • mergi la toaleta foarte des, desi nu ai vreo infectie urinara
  • senzatia de foame este prezenta constant
  • incepi sa vezi in ceata

Chiar daca majoritatea acestor simptome pot fi puse pe seama sarcinii, este bine sa discuti cu medicul tau, care va sti sa iti spuna daca este vorba de diabet de sarcina. Sunt sanse mai mari sa primesti acest diagnostic daca ai mai avut aceasta afectiune, ai rude de gradul 1 cu diabet, ai ovare polichistice sau esti supraponderala.

Cum se trateaza diabetul de sarcina

Daca ai primit acest diagnostic, nu trebuie sa disperi. Afectiunea poate fi tinuta sub control, printr-o dieta echilibrata si tratament. Este insa nevoie sa fii foarte atenta. Medicul tau te va invata sa te automonitorizezi in fiecare zi.

In primul rand, va fi nevoie sa iti monitorizezi glicemia. Pentru asta trebuie sa masori nivelul de glucoza din sange cu un glucometru profesional de 4 ori pe zi, dimineata si intre mesele principale. Cu ajutorul unui glucometru poti afla in orice moment care este valoarea glicemiei tale, pentru a te raporta la valorile de referinta. In cazul in care valorile glicemiei nu sunt in parametri, desi respecti indicatiile medicului legate de dieta si stilul de viata, va fi nevoie de insulinoterapie, adica injectii cu insulina.

Medicul diabetolog iti va recomanda cateva schimbari in stilul de viata. Va fi nevoie sa combini o dieta echilibrata cu un program de exercitii. Daca inainte de sarcina erai supraponderala, va fi nevoie sa reduci numarul de calorii zilnice si sa faci cel putin 30 de minute de activitate sportiva pentru gravide.

Pentru ca exercitiile fizice scad glicemia, trebuie ca inainte de o plimbare mai lunga sau de programul sportiv sa mananci un fruct sau un aliment care sa contina carbohidrati.

In ce priveste dieta, medicul diabetolog iti va arata cum sa combini alimentele astfel incat sa ai un regim echilibrat. Mai putin de jumatate dintre caloriile zilnice ar trebui sa provina de la alimentele bogate in carbohidrati, cum sunt painea, cerealele sau fructele, 10-20% dintre calorii sa fie proteine de origine animala sau vegetala - carne, oua, lactate sau leguminoase, iar o treime sa provina din grasimi.

In timpul sarcinii va trebui sa monitorizezi si tensiunea arteriala si sa faci mai multe ecografii pentru a vedea cum se dezvolta fatul.

Diabetul gestational poate fi tinut sub control daca respecti recomandarile medicului si iti masori regulat glicemia. Sansele ca bebe sa se nasca sanatos in ciuda acestui diagnostic tin foarte mult de cat de atenta esti la tratament si la dieta.