DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii

Autor: L.S.
Actualizat: 06 sep 2020, 08:50

Goana după profituri rapide îi determină pe mulţi dintre legumicultorii din România să găsească soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei, astfel încât să ia faţa concurenţei.

Specialiştii în horticultură spun că această practică, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, are ca efect nu numai deprecierea legumelor, ci şi îmbolnăvirea gravă a consumatorilor, potrivit adevarul.ro.

Mulţi români preferă să plătească în plus la piaţă, doar să ştie că achiziţionează tomate produse strict pe teritoriul ţării.

Specialiştii avertizează că faptul în sine de a fi autohtone nu reprezintă neapărat şi o garanţie a purităţii produselor.

De la o vreme, au apărut tot mai multe semnale de alarmă în spaţiul public care vizează obiceiul unor legumicultori români de a forţa coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la preţuri foarte mari.

Substanţe interzise legal

Pe lista substanţelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere. Deşi sunt interzise de legislaţie pentru utilizarea în legumicultură, produsele se găsesc în comerţul de nişă din România.

Specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie. Aceştia adaugă că au motive întemeiate să creadă că, pentru a avea tomate timpurii, unii legumicultori recurg la aceste substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii

Citeste si: Ţeapă pentru bugetari! Tichetele de vacanţă, folosite doar în extrasezon

Citeste si: Surpriza de proportii la "Puterea Dragostei"- Culita Sterp, in vizita sau concurent?

Substanţele grăbesc coacerea legumelor, iar un prim efect este deprecierea calitativă.

Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural“, spune Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău, pentru adevarul.ro.

Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket şi din pieţe roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat.

Specialiştii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creştere.

Citeste si: Atenție! Crește vârsta de pensionare până la 70 de ani. Ce români sunt vizați

Citeste si: Horoscop iunie 2019. Schimbări majore în viața acestor zodii

 

 

Taguri: