Dinții noștri dispun de forme anatomice diferite, datorită cărora pot îndeplini funcții multiple: masticație, smulgere, zdrobire etc. Aceștia sunt acoperiți de smalțul dentar, care prezintă un relief ocluzal, în special în cazul molarilor și premolarilor, dinți specializați în masticație.
Acest relief ocluzal este format din cuspizi și fosete, spații asemănătoare unor șanțuri subțiri, ce favorizează retenția bateriilor. Ei bine, pentru a preveni cantonarea bacteriilor în aceste șanțuri, medicii dentiști recomandă procedurile de sigilare dentară, extrem de utile mai ales în cazul copiilor.
Când este necesară procedura de sigilare a dinților?
Având scopul de a preveni pătrunderea bateriilor în relieful ocluzal al dinților și de preîntâmpinare a apariției cariilor, sigilarea dentară se poate realiza de la vârste fragede atât pe dinții temporari, cât și pe cei permanenți. Cu toate acestea, pentru că primii vor fi în cele din urmă eliminați, tratamentul se recomandă a fi început imediat după ce dinții permanenți au erupt.
Ca un tratament preventiv, procedura de sigilare presupune acoperirea șanțurilor fine cu compozite fluide menite să protejeze dinții de atacul cariilor. Mai mult decât atât, intervenția este de scurtă durată și non dureroasă.
Medicii recomandă ca această intervenție să fie realizată la vârste cât mai fragede, pentru că dinții copiilor sunt cei mai predispuși la formarea cariilor datorită unei alimentații bazate pe multe dulciuri, sucuri acidulate și produse intens colorate. Apelarea la serviciile unei clinici dentare cade însă în sarcina părintelui, acesta necesitând, mai presus de toate, să înțeleagă importanța prevenției cariilor și să caute mai multe informații cu privire la metodele ce pot ține la distanță acești inamici ai danturii.
Ce presupune procedura de sigilare pentru dinți în cazul copiilor?
Întreg procesul de sigilare presupune respectarea unor pași cronologici, pentru rezultate excelente:
- Curățarea temeinică a dinților cu ajutorul unor perii rotative speciale, fără implicarea procesului de frezare.
- Gravarea dinților, care se realizează cu ajutorul unui gel fluid cu acid fosforic, aplicat pe relieful ocluzal al dinților cu ajutorul unui burete sau a unei pensule. Gelul se lasă să acționeze 15-30 de secunde, după care este îndepărtat, iar suprafața dinților este curățată.
- Aplicarea gelului de sigilare care trebuie să acopere toate spațiile în care se pot depune bacterii.Se realizează timp de 10-15 secunde, după care se fotopolimerizează.
- Refacerea morfologiei funcționale a suprafeței sigilate. Se realizează prin îndepărtarea surplusului de material sigilant, pentru obținerea unei ocluzii perfecte.
La sfârșitul procedurii de sigilare pentru dinți, părintele va primi toate sfaturile necesare întreținerii adecvate a danturii celui mic. De asemenea, acestuia i se va recomanda o reevaluare la aproximativ 6 luni de la tratament.
Important! Trebuie să știm că acest compozit fluid aplicat ca sigilant conține, așa cum am văzut, acid fosforic, substanță cu rol antibacterian, care se eliberează continuu, pe o perioadă mare de timp. Astfel, riscul apariției cariilor este diminuat pentru o bună perioadă de timp.
Clinica Trident – ajutorul celor mici în lupta împotriva cariilor
Centrul de excelență Trident oferă servicii dentare premium, într-un mediu modern, îngrijit și igienizat conform normelor europene. Pentru a se uita de teama obișnuită de a veni la dentist, fiecare pacient este abordat cu răbdare, calm și pozitivism de către cadrul medical calificat al clinicii. Cei mici beneficiază la Trident și de ajutorul unui psiholog, specialist apt să înlăture fricile și să faciliteze astfel aplicarea tratamentelor stomatologice.
Pentru a preveni disconfortul viitor al copiilor, cauzat de apariția dureroaselor carii, medicii dentiști de la Trident recomandă cu toată încrederea procedura de sigilare a dinților. Avantajele pentru care aceasta merită realizată în cadrul clinicii sunt numeroase:
- intervenția este realizată de către medici specializați, cu experiență vastă în domeniu;
- clinica dispune de tehnologie modernă, ultra-performantă;
- pacienții primesc garanții pentru toate intervențiile dentare;
- sigilarea dinților la copii se realizează după ultimele standarde în domeniu.
Așadar, pentru că cei mici nu conștientizează pericolele reprezentate de apariția cariilor și importanța prevenirii acestora, medicii fac apel la părinți.
Vizita periodică împreună cu cel mic la dentist este recomandată și pentru tratare, dar mai ales pentru prevenire, reducând astfel semnificativ șansele ca în viitor copilul să se confrunte cu afecțiuni dentare grave.