Design-ul scandinav: de ce să îl alegi şi ce avantaje are?

Author: R.V.
Actualizat: 06 sep 2020, 07:35

Stilul nordic în amenajarea locuințelor a căpătat repede foarte mulţi adepţi în România, astfel că din ce în ce mai mulţi oameni caută soluţii de amenajare de inspiraţie nordică. Pornind de la decorul minimalist, nordicii au creat un adevărat stil revoluţionar, cu accent pe simplitate, calitate, funcţionalism şi apropiere de natură.

De ce să alegi design-ul scandinav pentru decorarea locuinței?

Este firesc să îţi dorești ca locuinţa ta să fie un loc cât se poate de primitor, atât pentru tine, cât şi pentru persoanele pe care le primești în vizită. Motivele pentru care merită să alegi mobila în stil scandinav când decorezi sunt numeroase:

 

  • Funcționalitate și minimalism – ordine şi spaţiu în încăperi

 

Spaţiile aerisite, caracteristice acestui stil, creează o imagine generală de ordine şi relaxare. Nimic nu este mai neplăcut vizual decât o încăpere plină de obiecte decorative, ce creează impresia unui spațiu extrem de aglomerat şi dezordonat.

În amenajările de inspiraţie scandinavă, această senzație nu se resimte niciodată, accentul fiind pus pe ideea de mobilier minimalist și obiecte decorative într-un număr cât mai redus. Fiecare piesă este exploatată la maxim, pentru a se integra armonios în decorul primitor. 

 

  • Materialele naturale – un plus de confort

 

Materialele naturale din care mobilierul este confecționat oferă o notă aparte încăperii, cromatica acestuia fiind atent îmbinată cu celelalte elemente din cameră. Tapiţerii confortabile, podele din lemn, cuverturi din in – toate au rolul de a crea un aer plăcut și intim, în care comoditatea și relaxarea sunt la ele acasă.

Deşi lemnul este vedeta principală a stilului nordic, într-un living scandinav se vor regăsi întotdeauna şi alte materiale, precum sticla, fierul forjat, piatra decorativă sau plasticul dur. Elementele păstrează, de cele mai multe ori, culoarea albă sau nuanţele pastelate, însă accentele de culori îndrăznețe sau metalice sunt cele care sparg monotonia într-un mod plăcut.

 

  • Cromatica deosebită – elementul central al stilului nordic

 

Nuanţele neutre sunt predominante în încăperile cu design scandinav, însă nu lipsesc, așa cum am spus, nici accentele de culoare, folosite inteligent. Culorile deschise, pastelate, au rolul de spori senzaţia de spaţiu aerisit. În majoritatea încăperilor decorate în stil nordic albul predomină atât în ceea ce privește mobilierul, cât şi în cazul pereților, micile pete de culoare ale obiectelor decorative animând estetic camera.

 

  • Iluminatul – căldura stilului scandinav

 

Lumina joacă un rol esenţial în crearea unui mediu primitor, fie că este vorba despre cea artificială sau despre cea naturală. Accentul se pune pe lumina naturală, care trebuie să acapareze încăperea, fiind completată de lumina artificială emanată de aplice, veioze, candelabre sau lampadare, toate în forme minimaliste, dar de efect.

Pentru ca luminozitatea încăperii să fie optimă, se recomandă acoperirea pereţilor cu tencuială albă, montarea unor ferestre cât mai mari şi folosirea draperiilor în culori pastelate. De asemenea, pentru a intensifica senzația de spațiozitate, se recomandă renunţarea la covoare și folosirea oglinzilor pentru reflectarea și difuzarea luminii în întreaga cameră.

 

  • Piesele de mobilier nordic – posibilități nelimitate de combinații

 

Piesele de mobilier nordic au un farmec aparte, întrucât nu pot fi catalogate ca fiind  foarte masive, dar nici fragile, simplitatea şi utilitatea fiind calităţile de bază ale acestora.  Piesele sunt, totuşi, încăpătoare, spațiul de depozitare fiind astfel suficient pentru a ascunde obiectele inestetice.

Mobila de inspirație nordică este fabricată din materiale naturale, îndeosebi din lemn. Printre avantajele acesteia se numără şi faptul că nu se demodează repede, grație liniilor și a designului simplist. Astfel, proprietarii vor beneficia de un mobilier util, multifuncţional, uşor de întreţinut şi de manevrat. Specialiștii recomandă ca în momentul în care aceștia aleg mobila în stil scandinav, să se orienteze doar către piesele considerate necesare, astfel încât, plasate în încăpere, acestea să păstreze senzația aerisită și spațioasă, caracteristică caselor nordice.

Unde găsim produse deosebite și de calitate în stil scandinav?

Dacă te-ai hotărât să-ţi amenajezi casa în stil nordic, în magazinul NoRDA (nordashop.com) vei găsi tot ce ai nevoie pentru a crea un spaţiu autentic de inspiraţie nordică. Oricât de sofisticat ţi s-ar părea la prima vedere, decoratul în stil scandinav este, în esenţă, foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să urmăreşti, la fiecare pas, să aduci în casa ta confortul, căldura şi utilitatea, folosind piese de mobilier și obiecte decorative din materiale de inspirație naturală.

Mergând pe deviza Simple by design, NoRDA promovează simplitatea și bunul gust în crearea unui decor de efect, primitor și cu adevărat deosebit!

 

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.