Meteorologii au prelungit informarea meteo de vreme rea până miercuri, iar în ultimele zile au fost serii fără precedent de avertizări de vreme severă imediată (nowcasting) ajungându-se până la coduri roșii. Pe bună dreptate, mulți se întreabă ce se întâmplă cu vremea în România și când vom avea parte, în sfârșit, de o vară liniștită și plăcută. Totuși, meteorologii atrag atenția că luna iunie este în general în România cea mai capricioasă dintre lunile de vară.
Iunie, prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, valorile termice urcând la peste 30 grade Celsius în perioadele calde, iar în cele ploioase, precipitaţiile depăşesc cantităţile medii lunare într-un interval de numai câteva ore, conform caracterizării climatice a lunii iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și preluată de Agerpres.
Citeste si: Vremea luni, 3 iunie. Cod portocaliu și cod galben de ploi și furtună. Zonele afectate
Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.
Vrema pentru luna IUNIE. Recordul de temperatură maximă în București
La Bucureşti, temperatura maximă absolută a primei luni de vară calendaristică este de 40,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în data de 20 iunie 1918.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută este 39,8 grade Celsius şi respectiv 39 grade Celsius, ambele înregistrându-se în data de 26 iunie 2007.
Ani cu iunie torid
„În data de 26 iunie 2007 s-au înregistrat maxime absolute la 48 de staţii meteorologice, acestea fiind, în general, peste 34 de grade Celsius. În topul anilor cu cea mai caldă lună iunie din perioada 1961-2018, anul 2007 se află pe locul 2. Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33 de grade Celsius, au mai fost: 2002, 2000, 1987”, se menţionează în documentul citat.
Citeste si: Rona Hartner, veste buna: "M-a salvat de embolia pulmonara"