Suferi de depresie ? Afla care sunt cauzele si cum poate fi tratata

Author: B.M.
Actualizat: 11 iun 2019, 12:24

Stilul de viata modern este unul destul de haotic si chiar daca de foarte putine ori suntem atenti la modul in care se desfasoara vietile noastre in prezent, nu de putine ori ne simtim obositi, stresati, lipsiti de orice chef de viata.

De cele mai multe ori ne vedem nevoiti sa alergam dintr-o parte intr-alta, astfel ca timpul liber a devenit pentru omul modern un lux pe care din nefericire nu ni-l mai permitem. Cu totii experimentam momente in viata cand ne simtim demoralizati si nimic nu pare sa se mai indrepte in directia corespunzatoare, insa atunci cand suntem coplesiti de tristete si disperare, este foarte probabil ca problema sa aiba un substat mult mai adanc, fiind vorba la mijloc despre o depresia. Depresia este o tulburare psihica foarte comuna, poate chiar mai comuna decat ne-am putea imagina avand in vedere adesea auzim vorbindu-se despre aceasta ca fiind "boala secolului”. Exista mai multe tipuri de depresie cunoscute medical, insa una dintre cele mai comune este depresia majora. Aceasta este o afectiune medicala serioasa care afecteaza modul in care pacientul simte, gandeste si actioneaza, deci are implicatii destul de grave asupra vietii celor care se confrunta cu aceasta. Simptomele depresiei pot afectea atat viata personala, precum si pe cea profesionala, in egala masura.

Depresia are o serie destul de larga de simptome si se poate manifesta diferit de la o persoana la alta, fapt ce o face uneori greu greu de depistat intr-un stadiu incipient. Pierderea energiei, iritabilitatea excesiva, probleme cu somnul, probleme de concentrare, precum si diverse dureri inexplicabile reprezinta doar cateva dintre cele mai comune simptome pe care un pacient le poate resimti atunci cand se confrunta cu depresia. Multe dintre acestea pot fi asociate insa si altor afectiuni, motiv pentru care, atunci cand aceste simptome apar pentru o perioada mai indelungata de 2 saptamani, este recomandat ca acesta sa se prezinta la medic pentru o evaluare. Cu ajutorul specialistilor de la Doctor-Psi.ro am adunat cateva informatii importante despre aceasta boala si care este cel mai bun tratament pentru depresie.

Ce cauzeaza depresia?

Uneori putem explica ceea ce traim ca fiind sentimente declansate de ceva rau, alteori traim multa vreme cu depresia, fara a sti insa ce anume a declansat-o. In pofida eforturilor depuse, cauzele aparitiei depresiei nu au putut fi elucidate pe deplin, insa modelul acceptat actualmente de comunitatea știintifica este modelul bio-psiho-social. Potrivit acestui model, depresia are la baza un complex de factori care contribuie la declanșarea acesteia.

Astfel, în apariția depresiei sunt implicate următoarele aspecte:

  1. modificări biochimice la nivelul creierului (cauza biologică).
  2. perturbări psihice (vulnerabilitate psihologică, strategii disfuncționale de adaptare etc).
  3. factori sociali (evenimente negative de viață, mediu ostil, dificultăți cotidene etc).

Cum iti afecteaza depresia viata?

Un lucru foarte important de retinut despre aceasta afectiune, este faptul ca aceasta nu provoaca durere, cel putin nu una pe care pacientul sa o resimta in mod fizic. Cu toate acestea insa, in cazul depresiei putem vorbi despre o durere psihica. O durere sufleteasca care ramane constanta si care in anumite momente se poate chiar accentua. Depresia iti poate afecta viata intr-o varietate de moduri, de la aparitia unor sentimente exagerate de vina (de multe ori nejustificate), pana la ganduri de moarte, care desigur pot pune viata pacientilor intr-un real pericol. Intr-un astfel de context este important ca pacientul sa se prezinte la medicul specialist, astfel incat tratamentul sa inceapa cat mai curand. Depresia afecteaza in mod direct modul in care pacientul gandeste si actioneaza, astfel ca in ecuatie intra si viata profesionala a acestuia, nu doar cea privata. Programul de munca se poate transforma intr-un real calvar pentru o persoana depresiva care nu se va putea concentra in mod corespunzator, fiind mereu “bantuita”de ganduri negative, care ii vor consuma toata energia.

Cum se trateaza depresia?

Depresia este o afectiune destul de complexa, care necesita o abordare corecta, motiv pentru care recomandarea este aceea de a se apela la medici de specialitate cat mai curand posibil, pentru a se putea stabili care sunt cele mai bune scheme de tratament. In stadii incipinete depresia este usor de tratat, insa este esential ca aceasta sa fie descoperita si tratata in acest punct. Depresia majora, care din pacate este si cea mai comuna necesita o abordare cu totul si cu totul diferita si de cele mai multe ori isi gaseste rezolvarea in cadrul clinicilor de psihiatrie. Din exterior depresia poate parea o afectiune simple care se poate trata cu usurinta, insa in realitate lucrurile sunt chiar mai complicate decat ne-am putea imagina. In cadrul clinicilor de spcialitate, un pacient este foarte atent monitorizat de catre medici psihiatri, astfel ca in acest fel se poate observa foarte bine modul in care tratamentul produs ofera sau nu rezultatele scontate.

Cum putem ameliora simptomele depresiei?

Multe dintre simptomele neplacute ale depresiei pot fi amelioare foarte usor, iar un exemplu foarte bun, care functioneaza pentru foarte multe persoane sunt exercitiile fizice care in mod surprinzator reusesc sa creeze o stare pozitiva. Mai mult decat atat, somnul de calitate, mancarea sanatoasa, evitarea alcoolului si mentinerea zilnica a ritualurilor favorite precum: savurea unei cafele bune rezultate din capsulele preferate de cafea, cititul unei carti, pictatul, plimbarile, meditatia, muzica linistitoare etc. sunt alti factori care pot ajuta in restabilirea sanatatii mentale. Atunci cand desfasuram diverse activitati placute reusim intr-o oarecare masura sa ne eliberam din mrejele depresiei, semn ca situatia este in mainile noastre si ca depresia poate fi invinsa.

Depresia este o afectiune ce poate fi tratata. Important este sa o recunoastem si sa ne adresam specialistilor atunci cand este cazul, astfel incat sa putem primi tratamentul adecvat.

         

 

Taguri: