Capsatoare performante - 7 criterii importante in alegerea lor

Autor: D.I.

Chiar daca tehnologia a inlocuit cele mai multe dintre operatiuni in birouri si secretariate, va fi intotdeauna nevoie de obiecte de birotica si papetarie, care sa grupeze eficient hartiile importante.

Printre aceste obiecte se numara si capsatoarele si perforatoarele, cu ajutorul carora poti indosaria hartii si documente, nu doar intr-o firma, ci si acasa, unde strangi numeroase acte, facturi sau adeverinte. Afla, din randurile de mai jos, cum poti alege capsatoare la pret avantajos, performante si utile, de care sa te bucuri cat mai mult timp si de ce criterii sa tii cont, atunci cand le achizitionezi.

Tipul capselor utilizate

Astfel, unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea capselor este tipul lor, reprezentat de dimensiune. Dimensiunea capselor va fi exprimata prin doua cifre, care simbolizeaza lungimea capsei si lungimea fiecarui piciorus, fiind indoit de catre nicovala capsatorului. Printre cele mai utilizate tipuri de capse, vei intalni formate precum 24/6, 26/4, 26/8 sau 140/10 sau alte tipuri mai putin intalnite.

Capacitatea de capsare simultana

Un alt criteriu dupa care te poti ghida in alegerea unui capsator performant tine de capacitatea de capsare simultana. Daca un capsator obisnuit poate sa capseze documente normale, care contin putine foi, pentru documentele groase vei avea nevoie de un capsator mult mai solid, cu picioruse lungi, ideale pentru a capsa teancuri groase de hartii. Capsatoarele care functioneaza cu ajutorul unor capse mici nu vor putea capsa multe straturi de hartie, intrucat metalul se va indoi fara sa capseze tot volumul de foi.

Capacitatea incarcatorului

In alegerea unui capsator bun, trebuie sa tii cont si de capacitatea incarcatorului, care defineste numarul de capse de care acesta dispune. In consecinta, cu cat sunt mai multe capse in incarcator, cu atat vei deschide capsatorul mai rar, pentru a introduce un alt numar de capse. Se recomanda sa respecti intotdeauna cifra de capse recomandate de producator, chiar daca ti se pare ca in incarcator incape un numar mare de capse simultan. Motivul este simplu: arcul care impinge capsele catre zona de capsare va fi prea rigid si risti ca acesta sa prinda mai multe capse in acelasi timp, care nu vor patrunde pana la capat in hartii.

Capacitatea de incarcare frontala

Prin capacitatea de incarcare frontara a capsatorului, intelegem un tip simplu de incarcare, unde de sub capul de capsare iese compartimentul special conceput pentru capse, intocmai ca un sertar pentru birou. In plus, este des intalnita si optiunea in care partea de sus a capsatorului se desface intocmai ca o capota si iese la iveala incarcatorul de capse. Pentru a te bucura de toate functiile sale, tot ce va trebui sa faci tine de impingerea arcului care trage capsele, pentru a introduce o noua serie de capse, gata de folosit.

Suprafata de aderenta

In alegerea celui mai performant capsator, trebuie sa acorzi atentie si suprafetei de aderenta, care nu va permite capsatorului sa cada sau sa alunece de pe birou. In acest caz, nu va fi nevoie nici sa apesi cu toata forta pe capsator pentru a capsa un volum mare de documente.

Adancimea maxima de capsare

Acest criteriu aduce in prim plan distanta maxima de la margine spre interiorul foii, pana unde pot fi introduse capsele. In cazul in care ai nevoie sa capsezi documente in alta parte decat la marginea hartiei, aceasta caracteristica iti poate fi de folos pe intreaga durata a folosirii capsatorului.

Capsare inchisa - capsare deschisa

Daca procedura de capsare clasica reprezinta indoirea picioruselor capsei spre interior, trebuie sa stii ca exista modele de capsatoare care pot indoi piciorusele capselor si catre exterior. Acest lucru poate fi posibil cu ajutorul unei nicovale rotative, care iti ofera posibilitatea de a indoi piciorusele capselor atat catre interior, cat si catre exterior.

Acestea sunt doar cateva dintre criteriile de baza, pe care te poti ghida in momentul in care vrei sa achizitionezi un capsator performant. Daca tii cont de ele, vei reusi sa capsezi un numar mare de documente, necesare atat la birou, cat si acasa.

 

Taguri: