Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian și cum îl poți vindeca?

Author: O.P.
Actualizat: 17 nov 2020, 17:05

Refluxul gastroesofagian este determinat de o disfuncție a sfincterului esofagian inferior.

Când acesta nu își îndeplinește funcția în mod corespunzător, conținutul gastric se revarsă în esofag, cauzând o durere similară cu cea a unei arsuri. Când această afecțiune se prelungește pe o durată mai mare de timp, există riscul apariției esofagitei.

 

În rândul adulților, aproximativ 40% din populație se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian, o afecțiune cronică în care conținutul stomacului însoțit uneori și de bilă refulează în esofag iritându-i mucoasa. Pentru ca acest reflux gastroesofagian cu care toată lumea se confruntă ocazional să fie considerat boală cronică, simptomele sale trebuie să apară cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.

 

Din ce cauze apare refluxul gastroesofagian?

Există multe cauze care pot determina apariția refluxului gastroesofagian. Principalii factori de risc sunt reprezentați de un stil de viață necorespunzător, dieta bazată pe alimente grase și consumul de băuturi acidulate care coțin cofeină sau alcool.

 

Supraponderabilitatea este și ea un factor de risc major ce poate determina refluxul gastroesofagian. De asemenea, tot la capitolul stil de viață sănătos, persoanele care se confruntă cu astfel de afecțiuni trebuie să renunțe definitiv la fumat pentru o vindecare completă.

 

Există cazuri în care unele persoane se confruntă cu reflux gastroesofagian în ciuda faptului că duc o viață sănătoasă per ansamblu. Mai ales în convalescență, după consumul anumitor medicamente, refluxul gastroesofagian poate fi resimțit și de persoane care nu au mai suferit în trecut de această afecțiune medicală, din cauza tratamentului. Dar pentru că este o situație aparte și cauza se elimină odată cu încetarea administrării de medicamente, refluxul gastroesofagian va dispărea cel mai probabil de la sine.

 

Boli care determină apariția refluxului gastroesofagian

 

Refluxul gastroesofagian poate apărea și ca urmare a altor afecțiuni medicale precum hernia hiatală, astmul, diabetul zaharat, boli ale țestului conjunctiv sau Sindromul Zollinger Ellison. Obezitatea de asemenea este și ea o afecțiune ce determină apariția refluxului gastroesofagian și pentru a elimina efectele neplăcute ale acestuia cea mai sigură metodă este pierderea controlată în greutate prin diete sănătoase, sub îndrumarea unui medic nutriționist.

 

Refluxul gastroesofagian și sarcina

 

Pe lângă alte schimbări suferite la nivelul organismului, refluxul gastroesofagian în timpul sarcinii poate fi o afecțiune temporară care dă oarecare bătăi de cap mamelor gravide. Mai ales în condițiile în care fătul a ajuns la un anumit grad de dezvoltare și femeia a început să mănânce pentru doi, refluxul gastroesofagian poate apărea din cauza catității mari de mâncare consumată odată. De aceea, pentru prevenirea lui se recomandă mese dese, dar moderate și pe cât posibil, într-o poziție verticală, corectă.

 

Ce stil de viață se recomandă persoanelor care suferă de boala de reflux gastro-esofagian?

 

Mai important poate decât orice medicament, într-o boală ce are ca factori de risc stilul de viață, este monitorizarea dietei. Persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian li se recomandă:

 

・Păstrarea unei greutăți corporale normale și scăderea în greutate prin metode cu efecte de durată în cazul supraponderabilităţii;

・Eliminarea din alimentație a alimentelor carbo-gazoase și a celor cu substanțe sintetice și înlocuirea lor cu ceaiuri de plante și apă plată;

・Evitarea alimentelor care provoacă reflux gastroesofagian și a mâncărurilor care conțin: grăsime în exces, ceapă, usturoi, condimente picante, roșii, citrice sau mentă;

・Luarea mesei la ore fixe pentru fiecare din cele trei mese principale ale zilei și evitarea consumului de alimente cu trei ore înainte de ora de somn;

・Luarea mesei pe scaun, în poziție verticală și mestecarea corectă a alimentelor pentru îmbunătățirea digestiei;

・Evitarea hainelor strâmte în partea superioară a corpului care țin încorsetat pieptul sau abdomenul;

・Schimbarea poziției de somn prin ridicarea capului cu ajutorul unei perne pentru ca acesta să stea așezat mai sus decât restul corpului;

・Renunțarea completă la fumat care afectează sfincterul esofagian.

 

Mai multe informații despre refluxul gastroesofagian, dar și remedii naturiste împotriva acestei afecțiuni sunt prezentate pe larg, pe site-ul Vitacaps.ro. Atunci când efectele produse de refluxul gastroesofagian sunt resimțite doar ocazional și au o intensitate mică, nu există un motiv de îngrijorare. În schimb, persoanele care se confruntă în mod frecvent cu arsuri, eructații, regurcitații sau durere în piept trebuie să-și schimbe stilul de viață și să descopere cauza acestei afecțiuni pentru tratarea simptomelor.