4 pasi pentru a cumpara o masina second hand din Germania

Author: B.M.
Actualizat: 19 dec 2019, 15:32

Nu mai este o noutate faptul ca multe autovehicule second hand pe piata germana au preturile mai scazute decat la noi.

Insa daca vrei sa cumperi o masina de acolo, trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Chiar daca vei gasi oferte bune, nu uita ca inca exista riscuri. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a nu intampina probleme! 

1.Testeaza masina

Chiar daca cumperi masina de la un dealer, fa un test drive cu ea inainte de a achita avansul. Incearca sa mergi cu viteze de peste 100 km/h, pentru a putea depista problemele la articulatii, directie sau vibratiile la franare. Masina trage spre dreapta sau spre stanga? Vezi sa nu existe vibratii in volan, deoarece acesta e un semn ca anvelopele sunt deteriorate sau vechi. Daca este posibil, solicita ca autovehiculul sa fie ridicat pentru a-i putea verifica si partea de jos. Astfel, vei arunca o privire asupra placutelor de frana, jantelor si suspensiilor. Iar in cazul in care sunt probleme, poti cere remedierea lor inainte de achizitie sau un discount. 

Nu te alarma insa daca observi mici imperfectiuni pe caroserie, cum ar fi zgarieturi sau indoituri, deoarece acestea nu indica ca au avut loc modificari majore. Vrei sa cumperi masini second hand Germania la licitatie? In aceasta situatie, nu le vei putea face un test de circulatie. Cu toate acestea, ele sunt supuse unei inspectii tehnice si pot fi deschise pentru examinarea motorului.

2.Verifica documentele autovehiculului

Nu toti vanzatorii detin masinile in mod legal! De aceea, verifica toate actele inainte de a efectua plata.

Documentele listate mai jos trebuie sa fie puse la dispozitie:

Carte de service

Protocol de inspectie

Ghid de utilizare al masinii

Protocol verificare gaze esapamente

Cerere de inregistrare

Nu uita sa verifici si autenticitatea kilometrajului. Cifrele din cartea de service trebuie sa corespunda cu cele rezultate in urma protocolului de inspectie. De asemenea, seria de sasiu de pe caroserie trebuie sa fie la fel ca si cea scrisa. Tine cont de faptul ca existe metode prin care se pot crea si acte false. Pentru a te asigura ca nu vei intampina probleme, citeste istoricul masinii pe un site creat special in acest scop. 

3.Inregistreaza masina pentru export

Ai facut rost de toate documentele si ai terminat actul de vanzare-cumparare? Inainte de a veni inapoi in tara, trebuie sa inregistrezi masina! Pentru acest pas, este necesara o asigurare de export. Aceasta se regaseste si sub denumirea de asigurare de trafic, unii vanzatori avand taxa pentru ea inclusa in pretul autovehiculului. Asigura-te ca faci rost si de placile pentru export! Acestea au caracterele negre pe un fond alb si sunt prevazute cu un camp de culoare rosie pe partea dreapta, unde se afla imprimata data de expirare.

4.Inmatriculeaza masina in tara

Imediat ce ajungi in Romania, du-te la Registrul Auto Roman! Iti poti face o programare la ei inca de cand esti in Germania. Vei avea nevoie de buletin, brief-ul mare si o cerere de activitate RAR. Iti vor fi inmanate apoi actele necesare pentru prima inmatriculare(cartea de identitate auto, certificatul de autenticitate al masinii si ITP-ul). Dupa ce le primesti, cauta un birou de copiat acte si ia cu tine o fisa de inmatriculare auto si o cerere de inmatriculare.  Tradu cartea masinii, impreuna cu contractul de vanzare-cumparare sau factura.

 Daca vrei sa inmatriculezi o masina second hand si nu esti inregistrat ca fiind platitor de TVA, atunci va trebui sa obtii si un certificat de atestare fiscala de la Administratia Financiara de care apartii. Ia masina in evidenta pe numele tau la primarie si fa o asigurare auto (RCA) in vederea inmatricularii! Apoi, plateste taxa pentru certificatul de inmatriculare auto si depune dosarul. Costurile pentru acest proces depind de la o masina la alta si nu se pot face estimari exacte!

De ce sa-ti cumperi masina din Germania

Desi poti cumpara o masina second hand direct din tara, in Germania vei gasi deseori oferte mai bune. Acest lucru nu e valabil doar pentru pret, ci si pentru calitatea autovehiculelor. Acestea sunt rulate mai putin si se gasesc in numar mai mare. Totusi, inainte de a pleca la drum, tine cont de cateva aspecte. Stabileste bugetul de care dispui, asigura-te ca apelezi la un vanzator de incredere si testeaza masina. Urmeaza sfaturile de mai sus si vei face totul mai simplu!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.