Cum sa gestionezi eficient banii: 5 sfaturi utile pentru cuplurile de tineri

Author: B.M.

Cand esti tanar, esti supus la multe tentatii si pare destul de greu sa economisesti bani.

Poti strange bani pentru a cumpara o casa sau poti cheltui totul intr-o singura vacanta exotica rezervata impulsiv. De aceea, o educatie financiara consistenta este esentiala pentru viitorul tau. Cand iti imparti viata cu cineva, lucrurile pot deveni chiar si mai dificile in ceea ce priveste bugetul. Fara comunicare si o strategie bine pusa la punct, poti comite greseli destul de greu de reparat.

Iata cateva sfaturi extrem de utile pentru un cuplu tanar care vrea sa isi gestioneze in mod corect finantele.

1. Nu cheltuiti mai mult decat produceti

Un principiu de baza din economie spune ca niciodata nu trebuie sa cheltuiesti mai mult decat produci. Suna simplu si logic, insa, in practica, multe persoane incalca aceasta regula. Cum? Prin credite si imprumuturi necontrolate.

Cand tocmai ati absolvit facultatea si v-ati angajat recent, puteti considera ca aveti o multime de nevoi. Vreti o casa impreuna, o masina, suficienti bani pentru iesiri cu prietenii, dar si cele mai noi smartphone-uri aparute pe piata. Pentru a evita imprumuturile inutile discutati, puneti pe hartie tot ce va trece prin minte, apoi intrebati-va: sunt aceste lucruri necesitati obiective sau doar dorinte?

De exemplu, o casa imensa, cu piscina, ar putea fi o dorinta comuna. In schimb, situatia ar putea fi rezolvata mult mai simplu prin cautarea de apartamente de inchiriat in Cluj Napoca sau in alt oras. Alegeti mereu solutii pragmatice, care va aduc beneficii pe termen lung.

Obisnuiti-va sa alocati cea mai mare parte din buget necesitatilor. Apoi, daca raman resurse financiare si pentru dorinte, cu atat mai bine. Insa tineti minte: nu cheltuiti mai mult decat va permiteti! Este calea sigura spre datorii uriase si un buget gestionat gresit pe termen lung.

2. Intocmiti o lista cu prioritati

Unii spun ca viata in cuplu este minunata, pana cand apar discutiile legate de cheltuieli. Lucrurile nu ar trebui sa stea astfel. Un cuplu sanatos discuta despre bani, isi stabileste si isi actualizeaza frecvent lista cu prioritati.

Odata la cateva luni, mergeti in locul vostru preferat si alocati o ora discutiilor despre prioritati financiare. Puneti-va intrebari precum: Ce am reusit sa facem pana acum? Ce ne dorim in continuare? Ce este cel mai important lucru in urmatoarele doua luni?

Raspundeti sincer si incercati sa integrati in plan si o dorinta, un hobby sau o prioritate specifica a fiecaruia dintre voi. Astfel, veti mentine lucrurile interesante!

3. Discutati despre buget: individual sau comun?

Intr-un cuplu sanatos, subiectul banilor nu ar trebui sa reprezinte un tabu. Bineinteles, nu este cazul sa purtati aceasta discutie la primele intalniri, ci doar atunci cand decideti sa aveti un viitor impreuna.

Unele cupluri prefera sa imparta toate veniturile, in timp ce altele se simt mai bine cu un buget individual si doar impartasirea ocazionala a finantelor. Ambele variante sunt in regula si nu trebuie sa va simtiti vinovati daca o preferati pe oricare dintre ele. Esential este sa comunicati si sa gasiti o varianta care sa functioneze pentru amandoi.

4. Deschideti un cont de economii

Un lucru pe care orice tanar ar trebui sa il faca este deschiderea unui cont de economii. Este simplu, rapid si eficient. Chiar daca veti fi tentati sa cheltuiti tot ce produceti intr-o luna, o suma fixa, depusa lunar intr-un cont separat, o sa va ajute sa va indepliniti dorintele cele mai arzatoare. Cumpararea unei masini, o vacanta exotica sau avansul pentru prima voastra casa – toate pot deveni posibile doar cu un cont de economii atent gestionat.

5. Investiti banii intr-un mod inteligent

Un alt principiu al economiei spune ca, pentru a avea un buget generos, trebuie sa invatati sa folositi banii intr-un mod inteligent. Mai exact, sa lasati banii sa lucreze pentru voi si sa produca si mai mult profit. Faceti investitii strategice, ori de cate ori se poate. In acest fel, daca doriti, va puteti deschide la un moment dat un business propriu. Ramaneti deschisi la oportunitati!

Puneti in practica aceste principii simple. Cu rabdare si cu un strop de maturitate, veti reusi sa va gestionati mult mai bine banii!