Educația finlandeză: 8 motive pentru care sistemul de învățământ din această țară este cel mai bun din lume

Autor: B.M.
Actualizat: 29 nov 2020, 19:25

Fără teste standardizate, fără școli private și fără stres. Iată principiile pe care se focalizează educația finlandeză, iar sistemul de învățământ a obținut în mod repetat cea mai bună clasificare la nivel mondial.

Fără teste standardizate, fără școli private și fără stres. Iată principiile pe care se focalizează educația finlandeză, iar sistemul de învățământ a obținut în mod repetat cea mai bună clasificare la nivel mondial. Oare cum procedează școlile și profesorii pentru a stimula performanțele excepționale ale elevilor?

Probabil că ai remarcat principiile standardizate bazate pe memorarea lecțiilor și munca intelectuală intensă, care durează multe ore. Deși este adevărat că o astfel de strategie poate încuraja performanțele în domeniul științelor exacte cum sunt matematica, fizica sau chimia, mesajul transmis pare a fi „muncește mai mult, dar trăiește mai puțin”.

Se pare că educația finlandeză a identificat un răspuns util pentru această dilemă, reușind să mențină rezultatele excepționale ale elevilor fără să propună o abordare care periclitează sănătatea sau reduce complexitatea vieții din afara spațiului școlar.

De-a lungul anilor Finlanda a inițiat numeroase reforme care au revoluționat complet sistemul de învățământ. Oare elevii din această țară stau în camere cu puțină lumină, cu multe calculatoare și respectă un program foarte lung de studiu? Nu.

Se stresează pentru a obține note mari la teste standardizate la nivelul întregii țări? În niciun caz. Finlanda promovează un sistem de învățământ holistic, care pune accentul în mod egal pe excelență și echitate.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cititi continuarea pe eva.ro.