Tuica fiarta este o bautura extrem de populara in randul romanilor mai ales in perioada rece. Poate fi bauta inainte de masa, pentru a spori pofta de mancare, sau atunci cand suntem raciti, pentru a ameliora simptomele bolii.
Iata ce beneficii are consumul de tuica fiarta.
La ce e buna tuica fiarta
Tuica fiarta are proprietati benefice pentru corpul uman, ajutand in tratarea anumitor afectiuni precum gripa sau raceala.
Contrar credintei populare, s-a demonstrat ca tuica fiarta reduce riscul de infarct miocardic, deoarece contine o enzima care curata depunerile de colesterol de pe artere. Tot in urma unor studii s-a descoperit ca unele tipuri de tuica contin substante care combat anemia si care accelereaza procesul de producere a celulelor rosii.
De asemenea, tuica este bogata si in vitamina A, vitamina B, vitamina C si vitamina D, care ajuta ficatul si bila. Nu in ultimul rand, tuica fiarta este indicata la eforturi fizice de lunga durata, deoarece regleaza concentratia de glucoza din sange si muschi.
Pentru a avea aceste beneficii tuica fiarta trebuie consumata in cantitati moderate, de pana la 150 de mililitri pe zi.
Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos
Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase
Citeste si: Usturoi. De ce e bine sa consumi usturoi
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cine nu ar trebui sa bea tuica fiarta
Desi, consumata in cantitati potrivite, are proprietati benefice, tuica fiarta nu ar trebui consumata de anumite categorii de oameni. Este vorba in special de femeile insarcinate, cei care muncesc in frig si de cei care sufera de afectiuni precum ulcer sau hepatita.
Cea mai buna reteta de tuica fiarta
Pentru preparare aveti nevoie de 150 de mililitri de tuica, 7- 10 boabe de piper negru, 5- 7 cuisoare, miere sau zahar dupa gust. Puneti tuica intr-un ibric la fiert, la foc mic, adaugand de la inceput piperul si cuisoarele.
Ulterior adaugati zaharul sau mierea, dupa gust, si mestecati bine cu o lingurita pana in momentul in care se dizolva. Cand tuica da in clocot stingeti focul.
Daca vreti o tuica mai deosebita, puteti adauga suplimentar scortisoara, mar sau lamaie.Citeste si: Ce sunt jumările. Ce nu știai până acum despre consumul de jumări de porc
Reteta de tuica fiarta cu gutuie
Daca vreti sa incercati o bautura deosebita, cu care va puteti impresiona invitatii, puteti prepara tuica fiarta cu gutuie. Aveti nevoie de 150 de mililitri de tuica, 2 linguri de zahar, 7- 10 boabe de piper, trei felii mari de gutuie.
Incepeti prin a pune zaharul la topit in ibric, la foc domol. Amestecati constant pana cand zaharul se caramelizeaza si formeaza o pasta omogena de culoare maronie. Ulterior adaugati tuica si dati focul la minim. Puneti si feliile de gutui taiate cubulete, adaugati ulterior si boabele de piper.
Amestecati constant cu o lingurita iar in momentul in care da in clocot stingeti focul. Veti observa ca tuica fiarta cu gutuie are un gust mult mai intens si mai aromat.
Reteta de tuica fiarta cu leustean
Stiati ca puteti prepara tuica fiarta si cu leustean? Aveti nevoie de 150 ml de tuica, doua linguri de zahar sau miere, in functie de preferinte, leustean proaspat, rupt in mai multe bucati, si cateva boabe de piper.
Puneti la fiert simultan intr-un ibric tuica, zaharul sau mierea, leusteanul si piperul. Dati focul la mic si mestecati foarte bine, pana cand se ajunge la punctul de fierbere. La final turnati tuica in paharele, folosind o strecuratoare pentru a separa frunzele de leustean.
Reteta de tuica fiarta cu ghimbir
Daca doriti o tuica fiarta mai puternica, cu o aroma inconfundabila, puteti pregati tuica fiarta cu ghimbir. Aveti nevoie de 150 de mililitri de tuica fiarta, doua felii de ghimbir, 5- 7 boabe de piper rosu, miere si zahar dupa gust, o frunza de dafin.
Se pune tuica la fiert la foc mic, se lasa 3 minute, dupa care se adauga feliile de ghimbir, piperul rosu si frunza de dafin. Se lasa la fiert iar la primul clocot se stinge focul si se adauga imediat zaharul sau mierea. Se amesteca bine cu o lingurita. Gustul va fi unul intepator, puternic, dar in acelasi timp dulce.
Citeste si: Slănină. Ce este, de fapt, slănina și cum ne afectează sănătatea