Icrele sunt extrem de populare pe masa romanilor si reprezinta o alegere perfecta si delicioasa pentru o gustare rapida. Preparate asa cum trebuie icrele au un gust placut si sunt extrem de hranitoare.
Mare atentie insa, exista cateva tipuri de icre ce nu ar trebui consumate, deoarece sunt toxice pentru om.
Ce icre sunt toxice pentru om: lista completa de pesti cu icre toxice
In general consumul de icre nu este un pericol pentru om. Icrele cu cel mai bun gust sunt caviarul si icrele de manciuria; acestea sunt insa si foarte scumpe, avand un pret prohibitiv. Trebuie sa se tina cont si de faptul ca gustul icrelor este influentat in mare parte de zona din care au fost vanati pestii: exista o diferenta de gust intre pestii care traiesc in salbaticie si pestii care traiesc in ferme.
De asemenea, gustul icrelor de peste este influentat si de felul in care icrele au fost tratate dupa recoltare.
In acelasi timp, icrele de la anumiti pesti nu trebuie consumate niciodata, deoarece contin substante toxice pentru om. Iata lista completa a pestilor care contin icre toxice: mreana, somnul, cosac, mihalt, platica si stiuca, in cazul anumitor persoane.
De asemenea, trebuie acordata o importanta sporita icrelor colectate de la pastravi, deoarece acestea pot fi infestate cu ouale viermelui lat parazit intestinal, care poate atinge o lungime intre 10 si 20 de
metri.Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos
Citeste si: Usturoi. De ce e bine sa consumi usturoi
Citeste si: Supa crema de ciuperci: reteta rapida, gata in 30 de minute
Ce se intampla daca mananci salata de icre toxice
In cazul nefavorabil in care ai consumat salata de icre toxice, vei experimenta simptome precum greata, diaree sau dureri de cap. In cazurile extreme persoana poate prezenta stari de febra.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Anumite persoane care consuma icre de somn pot avea indigestii severe. De regula insa salata de icre de somn nu prea se prepara, deoarece icrele de somn au un gust neplacut.
Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre cuișoare- De ce sunt adevărate antibiotice. Calități terapeutice
Salata de icre in sarcina: au voie femeile insarcinate sa manance salata de icre?
Femeile gravide trebuie sa acorde o importanta sporita consumului de salata de icre in timpul sarcinii. Icrele au o serie de beneficii de necontestat: sunt bogate in nutrienti, au un complex de vitamine esential pentru corp (A, C, E, B12), sunt bogate si in zinc, fosfor, seleniu si grasimi bune, precum Omega 3.
In plus, s-a demonstrat ca icrele ajuta la cresterea creierului fatului, la dezvoltarea sistemului nervos si ajuta mama sa produca lapte dupa nastere.
Iata la ce trebuie sa fie atenta o femeie daca vrea sa consume salata de icre in timpul sarcinii: in primul rand, este indicat consumul de icre pasteurizate, nu in saramura, pentru a preveni aparitia listeriei.
Niciodata o femeie insarcinata nu ar trebui sa manance icre crude; acestea pot fi infestate cu larve de tenie. Este recomandat ca femeile insarcinate sa consume icre preparate in casa si sa le evite pe cele din comert: s-a descoperit in repetate randuri ca acestea pot contine substante periculoase pentru organismul uman.
Femeia insarcinata trebuie sa consume icre depozitate corect. Icrele se pot altera foarte usor, de aceea aspectul depozitarii este extrem de important.
De asemenea, o femeie insarcinata nu ar trebui sa exagereze cu consumul de salata de icre in timpul sarcinii.
Reteta de salata de icre cu ceapa: cum se face salata de icre
Pentru prepararea a 8 porti de salata de icre cu ceapa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 ml ulei, 120 grame de icre, doua felii de paine sau gris fiert, dupa preferinte, lapte, o ceapa de dimensiuni medii, apa minerala, o lamaie.
Puneti icrele intr-un bol, alaturi de painea inmuiata foarte bine in lapte si de zeama stoarsa din lamaie. Incepeti sa amestecati intr-un singur sens, iar in momentul in care puneti uleiul aveti grija sa adaugati cantitati mici, dupa care sa frecati foarte bine salata. Continuati sa adaugati ulei si apa, pana in momentul in care terminati cantitatile indicate mai sus.
Este de preferat ca apa minerala adaugata sa fie rece, deoarece salata de icre rezultata va avea un aspect mai aerat si mai pufos. La final gustati icrele si, daca este nevoie, mai adaugati zeama de lamaie, pentru a nu fi gretoasa.
Ultimul pas este adaugarea cepei, care se toaca marunt. Ceapa poate fi integrata complet in salata, prin mestecare, sau poate fi pusa deasupra, pe post de element decorativ.
Aveti grija ca, dupa ce consumati o parte din salata, sa puneti cantitatea ramasa la frigider in scurt timp. Este recomandat ca salata de icre sa nu fie tinuta in frigider mai mult de trei zile, deoarece se altereaza. Pofta buna!