Ouale sunt un aliment extrem de folosit in bucatarie, fiind ingredientul de baza pentru multe mancaruri. Fie ca sunt consumate simple, fierte sau prajite, fie ca sunt adaugate in alte preparate, ouale au o multime de beneficii pentru corpul uman.
Mare atentie insa la consumul de oua toxice: multi dintre noi nu isi dau seama si consuma oua care pot face foarte mult rau.
Citeste si: Cand devin cartofii toxici: semnele care iti arata ca trebuie sa ii arunci! Nu ii mai consuma daca vezi asta
Citeste si: Shaorma facuta in casa: cum o faci ca sa iasa mai buna si mai sanatoasa decat la shaormerie
Citeste si: Ostropel de pui. Secretul ca sa-ti iasa dulce si cremos
Oua toxice: cum iti dai seama ca ouale sunt toxice
In mod normal un ou are o valabilitate de maxim 28 de zile, perioada in care poate fi consumat fara riscuri.
Daca oul este consumat dupa aceasta perioada el devine toxic, iar ingerarea lui poate provoca probleme grave in aparatul digestiv, ducand la toxiinfectii alimentare puternice.
Exista un test simplu care te poate ajuta sa iti dai seama daca un ou este in perioada de valabilitate sau nu.
Umple un pahar sau un bol cu apa si pune in el ouale pe care vrei sa le verifici.Observa cu atentie felul in care se pozitioneaza oul in apa. Daca sta pe fundul vasului, inseamna ca este proaaspat si poate fi consumat fara probleme. Daca se ridica si sta in unghi pe fundul vasului oul este mai vechi, dar inca este comestibil.
Daca oul pluteste in apa inseamna ca a devenit toxic; in acest caz el trebuie aruncat, consumul nu este recomandat.
Oua toxice: mare atentie si daca ai oua deja preparate, sau daca ai mancaruri in compozitia carora ai inclus oua. Foarte putina lume stie, insa in momentul in care ouale sau mancarurile care contin oua sunt reincalzite, acestea devin extrem de toxice.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ca o regula generala, oul nu trebuie niciodata reincalzit. Astfel, daca ai resturi de omleta ramase, sau daca ai de exemplu paste in care ai pus oua, nu le reincalzi si consuma-le reci.
Este recomandat de asemenea sa nu consumi oua crude: poti contracta diferite boli sau infectii, precum infectia cu salmonella, sau poti face toxiinfectii alimentare periculoase. In plus, albusul oualor crude blocheaza absorbtia biotinei, substanta care are rol de protectie a parului, pielii, si care contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism.
Nu in ultimul rand, proteinele din ouale crude nu sunt absorbite bine de organism; nu vei beneficia astfel la maxim de proprietatile lor.
Citeste si: Ciorbă acră. Porția de nutrienți care te pune pe picioare
Oua: ce beneficii are consumul de oua
Desi poate fi considerat de unii ca fiind un aliment controversat, oul este considerat in general ca fiind un aliment minune, cu multiple beneficii pentru organismul uman.
Un singur ou contine 13 nutrienti esentiali, printre care vitamina A, vitamina B, vitamina D, vitamina E, acid folic, seleniu, fosfor, calciu sau zinc. Ouale ajuta astfel la dezvoltarea si la cresterea armonioasa a organismului, fiind benefice in special pentru copii, care se afla in faza de crestere, si pentru femeile insarcinate.
S-a demonstrat ca ouale protejeaza vederea si previn bolile oculare, datorita faptului ca au un continut ridicat de luteina. Poate parea greu de crezut, insa consumul regulat de oua imbunatateste nivelul colesterolului si creste nivelul enzimelor din sange care protejeaza arterele.
Ouale te pot ajuta si sa te concentrezi mai bine si sa retii mai usor lucruri datorita continutului de luteina, care imbunatateste functia cognitiva.
Contrar credintei populare ouale nu sunt daunatoare pentru ficat, dimpotriva, il protejeaza deoarece contin metionina, un aminoacid benefic ficatului.
Cum faci ca sa iti iasa oua moi sau tari
Iata un truc simplu si eficient prin care obtii oua fierte moi sau tari, in functie de preferinta. Pune ouale intr-un vas plin cu apa, avand grija ca acestea sa nu stea unul peste altul.
Porniti focul, iar in momentul in care observati bule pe marginea apei stingeti focul si acoperiti vasul cu o farfurie. Greseala pe care multa lume o face: nu fierbeti ouale, deoarece acest lucru va duce la inverzirea galbenusului.
Daca vreti oua fierte moi, lasati vasul acoperit timp de 3 minute. Daca vreti oua fierte tari, lasati vasul acoperit intre 12 si 15 minute. Ulterior puneti ouale in apa rece, dupa care le puteti consuma.