Mucenicii, o mancare traditionala romaneasca, se prepara in fiecare an in data de 9 martie pentru a praznui memoria Sfintilor 40 de Mucenici din Sebastia. Exista mai multe variante de mucenici, insa cei muntenesti sunt cei mai populari si cei mai gustosi.
Desi sunt relativ usor de preparat, multa lume face o greseala din cauza careia rezultatul nu este tocmai asa cum trebuie: mucenicii se umfla excesiv si ies tari, avand o textura usor ciudata.
Citeste si: Chec cu iaurt fara faina- trucul ca sa iti iasa pufos si moale
Citeste si: Ciorba de perisoare: secretul ca sa nu se sfarame perisoarele
Citeste si: Oua toxice: cum iti dai seama cand devin ouale toxice
Mucenici muntenesti: beneficii nestiute pentru sanatate
Putini stiu ca mucenicii muntenesti au o serie de beneficii reale pentru sanatate. Contrar credintei populare consumul de mucenici nu ingrasa. In plus, nuca din compozitie este un adevarat medicament.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Nucile contin acid alfa linoleic, care este extrem de benefic celor cu afectiuni cardiovasculare si impiedica ingrosarea arterelor. Nucile sunt bogate si in proteine, minerale, vitamine si antioxidanti.
De asemenea, potrivit studiilor, nucile sunt de pana la 15 ori mai puternice in lupta cu radicalii liberi decat vitamina E. Nucile previn astfel imbatranirea si reduc riscul bolilor de inima, riscul diabetului zaharat si riscul de a face anumite tipuri de cancer.
Citeste si: Supă cu găluște gustoasă. Secretul celor mai pufoase găluște, ca la mama acasă
Mucenici muntenesti: cum sa iti iasa moi si elastici
Pentru a prepara mucenici muntenesti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 de grame de mucenici, 200 de grame de nuca, 200 de grame de zahar, doua batoane de scortisoara, o esenta de rom, un baton de vanilie, sare, coji de portocale si lamaie.
Modul de preparare este foarte simplu: mai intai se fierb mucenicii in apa clocotita timp de 10, maximum 15 minute. Adaugati de la inceput in apa si batoanele de scortisoara si vanilie, vor oferi un gust extrem de placut.
Aici apare trucul de care multa lume nu stie: nu fierbeti mucenicii mai mult, deoarece acestia raman in continuare in apa clocotita si continua sa se gateasca.
Daca ii fierbeti mai mult, mucenicii vor iesi mult prea moi si se vor rupe, rezultand o pasta care nu va fi consumata cu placere.Ulterior se stinge focul, se adauga coaja de lamaie si de portocala rasa, se pune esenta de rom si se completeaza cu nuca taiata marunt. Se amesteca foarte bine, dupa care se pot servi. Pot fi consumati atat calzi, cat si reci. Pofta buna!