In timp ce in Europa numarul de infectari cu coronavirus creste de la zi la zi, in China situatia pare ca s-a stabilizat: in ultimele zile nu s-au inregistrat mai multe de 30 de cazuri noi. Spre exemplu luni China a raportat doar 16 cazuri noi, in conditiile in care numarul din Italia a fost de peste 3.200.
Iata ce masuri au luat autoritatile chineze pentru a stopa raspandirea coronavirus.
Citeste si: Coronavirus- Europa inchide granitele externe pentru 30 de zile
Citeste si: Un român infectat cu coronavirus nu a respectat autoizolarea. A ajuns pe Aeroportul Otopeni din Spania
Citeste si: Închiderea școlilor și a granițelor încetinește pandemia, dar nu o oprește
Coronavirus: ce masuri a luat China pentru a opri raspandirea virusului
Iata o lista de masuri luate de China pentru a opri raspandirea coronavirusului:
- trenurile nu au mai oprit deloc in Wuhan, epicentrul epidemiei, pentru a preveni raspandirea virusului;
- persoanele care suspectau ca au fost infectate cu coronavirus puteau merge la clinici speciale pentru verificare, clinici care au fost deschise in 2002, cand China s-a confruntat cu o epidemie de SARS.
In aceasta perioada, spre exemplu, numai in provincia Guangdong, care este la 10 ore de mers cu masina de Wuhan, s-au facut peste 320.000 de verificari;- testele pentru a stabili infectarea cu coronavirus se gaseau usor si erau gratuite, chiar daca persoana suspecta nu avea asigurare medicala;
- China a construit spitale noi intr-un timp foarte scurt. Unul dintre ele spre exemplu, cu o capacitate de 1.000
de paturi, a fost ridicat in doar 6 zile. Altul, cu o capacitate de 1.300 de paturi, a fost gata in 15 zile. Pentru realizarea lor s-au folosit module prefabricate;Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- China a convertit intregi spitale existente in centre care au tratat exclusiv bolnavii de coronavirus;
- la inceputul anilor 2.000, in timpul epidemiei de SARS, China a implementat un sistem de supraveghere al carui scop este urmarirea contactilor. Sistemul a fost folosit cu succes si acum, in cazul pandemiei de coronavirus. Autoritatile au putut depista astfel rapid ce persoane au intrat in contact cu persoanele infectate.
Chiar Michael Ryan, director executiv in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat recent ca aceasta masura este mai eficienta si are efecte mai rapide decat izolarea sociala practicata acum de multe tari din Europa;- in incercarea de a combate fake news-ul si asa numitele leacuri minune care ar omori coronavirusul, cele mai mari retele sociale din China: Weibo, Tencent si WeChat au facut un efort comun si au distribuit informatii corecte, la zi despre coronavirus si raspandirea lui;
- toate solicitarile medicale care nu erau urgente au fost amanate cu scopul de a elibera personalul medical, care a fost redistribuit pentru a se ingriji de pacientii infectati cu coronavirus;
- oamenii au inteles ca trebuie sa stea inchisi in case si marea majoritate nu au iesit nici macar pentru a-si cumpara mancare. Nu s-au creat cozi la magazine, multe cumparaturi au fost facute online;
- multe persoane care nu-si mai puteau desfasura activitatea la locul de munca s-au reprofilat in aceasta perioada, in incercarea de a da o mana de ajutor. Receptionistii, spre exemplu, ajutau la luarea temperaturii in locurile publice; muncitorii care construiau autostrazi livrau mancare.
Coronavirus: ce se va intampla cu coronavirusul cand vor creste temperaturile
Coronavirusul se extinde pe zi ce trece in tot mai multe tari si desi situatia este una foarte serioasa, au aparut informatii potrivit carora perioada de criza se va mentine doar pana in luna aprilie. Explicatia ar fi ca pe masura ce temperaturile vor creste, virusul nu va mai fi atat de puternic si chiar va disparea.
Specialistii au abordat acest subiect si au atras atentia ca nu exista nicio certitudine ca acest lucru se va intampla. Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca, deocamdata, este mult prea devreme pentru a face astfel de afirmatii, fara sa existe dovezi clare in acest sens.
Aceasta ipoteza a luat nastere tinand cont de faptul ca majoritatea virusurilor apar in sezonul rece.
"Nu stim daca acest virus va fi sezonier pentru ca nu am avut experiente anterioare cu acest virus. Este posibil sa fie sezonier, insa este inca prea devreme sa spunem acest lucru.", a spus epidemiologul Stephen Morse de la Universitatea Columbia, potrivit agerpres.ro.