Castravetii sunt extrem de cautati datorita gustului racoritor si a continutului foarte mare de apa, de peste 95%. Sunt folositi in special ca baza pentru salate, dar pot fi inclusi si la prepararea anumitor tipuri de mancaruri.
Putina lume stie insa ca atunci cand sunt consumati in cantitati ridicate, castravetii pot deveni toxici pentru organism. Iata ce se intampla daca mananci prea multi castraveti.
Citeste si: Rosii toxice: cum iti dai seama daca rosiile pe care le-ai cumparat sunt sau nu toxice
Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata
Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci
Castraveti: cand devin castravetii toxici
Mare atentie la cantitatea de castraveti pe care o consumati. Castravetii au un puternic efect diuretic; pentru unele persoane acest lucru poate fi benefic, insa pentru multe altele poate favoriza aparitia deshidratarii.
Castravetii pot face rau si din cauza curcubitacinei, o substanta din compozitie care le confera acel gust usor amar. Curcubitacina este extrem de toxica in cantitati mari, iar in momentul in care observi ca un castravete este mai amar, nu ar trebui sa il mai consumi. Cea mai mare concentratie a curcubitacinei este in coaja, de aceea este recomandat sa mananci castravetii curatati, fara coaja.
Tot din cauza curcubitacinei din compozitie castravetii pot provoca si balonare si indigestie.
Cei care stiu ca au o problema cu alergiile ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de castraveti. Castravetii contin o serie de compusi asemanatori polenului, care pot provoca reactii neplacute precum umflarea gatului, a buzelor sau a limbii.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Mare atentie si la felul in care consumi castravetii: cei mai multi dintre noi pun sare peste ei, insa acest lucru este total gresit. Aceasta combinatie favorizeaza retentia de apa din organism: corpul ajunge astfel sa depoziteze mai multe lichide decat ar avea nevoie.
Citeste si: Salată de "boeuf". Rețeta cu maioneză de post
Castraveti: ce beneficii are consumul de castraveti
Consumati in cantitati potrivite, castravetii au si numeroase beneficii. Sper exemplu, datorita continutului foarte mare de apa, castravetele poate preveni aparitia insuficientei renale si a pietrelor la rinichi.
Castravetii contin si o serie de compusi numiti flavonoide, care au un puternic efect antiinflamator. Castravetii pot preveni astfel astmul bronsic iar consumul lor este recomandat in special fumatorilor.
Consumat in salate cu ulei de masline, castravetele are un efect benefic si asupra vezicii biliare, prevenind aparitia liatizei biliare si formarea caliculilor in colecist.
S-a demonstrat faptul ca un consum regulat de castraveti previne ateroscleroza si protejeaza arterele. Castravetii pot fi folositi si pentru a trata guta: ajuta la eliminarea sarurilor urice si reduce astfel inflamatia articulatiilor.
Castravetii sunt benefici si pentru a regla tensiunea arteriala si aritmia cardiaca, datorita continutului ridicat de potasiu, magneziu si fibre din compozitie.
Nu in ultimul rand castravetii sunt indicati in timpul sarcinii, deoarece reduc senzatia de greata si frecventa acceselor de voma.