In cautarea unui tratament si a unui vaccin pentru coronavirus, specialistii gasesc din ce in ce mai multe medicamente care sunt deja pe piata si care au efecte pozitive atunci cand sunt administrate bolnavilor de COVID-19.
Unul dintre ele este clorochina, folosita in prezent pentru tratarea cazurilor grave de malarie. In cadrul unui experiment realizat in Franta, 75% dintre cei care au fost tratati cu clorochina s-au vindecat dupa 6 zile.
Actemra, un medicament folosit in mod normal pentru tratarea artitei, arata de asemenea o eficienta surprinzator de buna in tratarea COVID-19.
Citeste si: Coronavirus: cat timp ramane virusul pe suprafete. Pe ce rezista zile intregi
Citeste si: Clorochina: ce este clorochina, substanta despre care se spune ca omoara coronavirusul
Citeste si: Care sunt cele doua substante ce trateaza coronavirus in sase zile si ce spun oamenii de stiinta
Actemra: ce efecte are Actemra pentru pacientii infectati cu coronavirus
Actemra contine o substanta activa numita tocilizumab care este folosita in tratamentul artritei reumatoide. Un experiment realizat in China arata insa ca Actemra are o eficienta surprinzator de mare in tratarea infectiei cu coronavirus.
Administrat pe un grup de 20 de pacienti bolnavi de COVID-19 care erau in stare grava, Actemra a reusit sa ii vindece complet pe 19 dintre ei intr-un termen de 14 zile.
"In cateva zile temperatura pacientilor a scazut la normal, iar celelalte simptome s-au imbunatatit", a precizat dr. Xiaoling Xu, parte a grupului care a facut studiul.
Actemra a fost deja testat in doua spitale diferite din China, din provincia Anhui.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Coronavirus. Sfaturi pe care să le ignori, dacă vrei să te protejezi de Covid-19
Actemra, medicamentul impotriva coronavirus: cum functioneaza si ce efecte secundare are
Substanța activă din RoActemra, tocilizumabul, este un anticorp monoclonal, un tip de proteină care a fost concepută să recunoască și să se lege de o țintă specifică (numită antigen) din organism.
Tocilizumabul se leagă de receptorul unei molecule mesager sau „citokină”, numită interleukină-6. Acest mesager este implicat în producerea inflamației și are valori mari la pacienții cu poliartrită
reumatoidă, artrită idiopatică juvenilă sistemică, poliartrită idiopatică juvenilă, arterită cu celule gigante și SEC.
Împiedicând legarea interleukinei-6 de receptorii săi, tocilizumabul reduce inflamația și alte simptome ale acestor boli.
Actemra se administreaza sub forma de injectie subcutanata.
Actemra are si o serie de efecte secundare, care apar insa destul de rar.Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Actemra (care apar la cel mult 1 pacient din 10) sunt infecții ale căilor respiratorii superioare (infecții la nivelul nasului și gâtului), rinofaringită (inflamație a nasului și gâtului), dureri de cap, hipertensiune (tensiune arterială mare) și valori anormale ale funcției
hepatice.
Cele mai grave reacții adverse sunt infecții grave, complicații ale diverticulitei (boală care afectează intestinul) și reacții de hipersensibilitate (alergice).
Coronavirus: Cum arata plamanii unui barbat de 60 de ani infectat
Coronavirus: un spital din Statele Unite a prezentat ce se intampla in plamanii unui pacient de 60 de ani infectat cu coronavirus.
Imaginile au fost difuzate de medicii de la spitalul universitar George Washington, care au folosit un scanner pentru a realiza o ilustrare 3D a plamanilor.
In imagini se poate observa clar tesutul afectat: culoarea verde galbui indica leziuni serioase la nivelul organului respirator.
"Exista un contrast intre plamanul infectat si tesutul sanatos. Infectia nu este concentrata pe o parte a plamanilor, ci mai degraba difuza. Nu trebuie sa fiti medici pentru a intelege aceste imagini", spune dr. Keith Mortman, seful sectiei de chirurgie toracica de la spitalul George Washington, potrivit g4media.ro.