Pască moldovenească. Rețetă simplă din Bucovina

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 25 ian 2021, 17:15
Pască moldovenească. Rețetă simplă din Bucovina

Pască moldovenească. Se spune că pasca moldovenească este cea mai bună, pentru că este vorba de reţeta clasică. Astăzi îţi propunem o rețetă de pască moldovenească, tocmai din inima Bucovinei.

 

Ingrediente pentru Pască moldovenească din Bucovina:

Pentru aluat

2 ouă
100 ml ulei
500 g făină
1/2 linguriţă sare
100 g stafide
20 g drojdie
rom
250 ml lapte
120 g zahăr

Pentru cremă

350 g brânză dulce de vaci
80 g zahăr
2 ouă
30 g griş
50 g stafide aurii
coajă rasă de lămâie
esenţă de rom şi scorţişoară după gust
1 ou pentru uns

Mod de preparare pentru Pască moldovenească din Bucovina:

Pască   moldovenească. Se încălzește laptele cu zahărul şi cu sarea, apoi se lasă la răcit puţin. Drojdia se pune în puţin lapte călduţ. Făina se pune într-un lighenaş sau într-un castron mai mare, se adaugă laptele călduţ, apoi ouăle, drojdia diluată în lapte şi stafidele ţinute în rom. Totul se frământă bine, adăugând treptat uleiul călduţ, după care se lasă aluatul la crescut.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aluatul se împarte în două, se întinde o parte pe fundul unei tăvi rotunde nu prea mare, unsă şi tapetată cu hârtie de copt.

Se ridică marginile aluatului şi se pune crema de brânză, după ce toate ingredientele au fost amestecate bine într-un vas. Brânza se nivelează frumos.

Citeste si: Drojdie, cuvântul care a dat peste cap Google. Cum să faci drojdie, visul oricăui român

Citeste si: Clătite Suzette. Desertul servit în sos de portocale care ar surprinde pe oricine

Citeste si: Ceapa toxica: cum iti dai seama cand ceapa este toxica. Semnele care iti arata ca nu trebuie sa o mananci

Pască moldovenească. Cu bucată de aluat rămasă se întind două suluri mai mici şi subţiri şi două suluri mai mari şi mai groase, pe care le împleteşti separat. Acestea se folosesc pentru decor. Unul se pune pe marginea ei, celălat deasupra, sub formă de cruce.

Pasca moldovenească se lasă puţin la crescut, apoi se unge cu un ou bătut şi se dă la cuptor până trece proba cu paiul.