Cozonac moldovenesc rapid: reteta usoara, gata intr-o ora

Autor: B.M.
Actualizat: 07 apr 2020, 17:19
Cozonac moldovenesc rapid

Cum faci cozonac moldovenesc rapid: cea mai rapida reteta, il termini in doar o ora.

Cozonacul este un desert traditional extrem de popular in bucataria romaneasca, care se face de obicei cu ocazia marilor sarbatori. Gustul dulce este apreciat de toata lumea, insa de regula cozonacul se prepara destul de greu.

Iata insa o reteta simpla, care poate fi facuta de oricine si care este gata in numai o ora.

Citeste si: Pasca cu branza si stafide. Reteta traditionala

Cozonac moldovenesc rapid: ingrediente

Pentru a prepara cozonac moldovenesc rapid ai nevoie de urmatoarele ingrediente: un kilogram de faina, 5 oua, 300 de grame de zahar, 250 de grame de unt, 500 ml lapte, 40 grame drojdie, esenta de rom, nuca macinata sau zdrobita, 4 linguri de cacao, 6 linguri de zahar, sare si esenta de lamaie.

Citeste si: Cozonac fara framantare. Reteta celui mai pufos cozonac cu nuca si cacao

Cozonac moldovenesc rapid: mod de preparare

Incepe sa faci cozonacul moldovenesc prin pregatirea unor elemente aditionale. Incalzeste intr-o oala laptele si pune zaharul in el, pana cand se dizolva complet, dupa care opreste focul.

Ulterior topeste untul intr-o cratita separata. In paralel separa albusurile si galbenusurile celor cinci oua; mixeaza galbenusurile cu un praf de sare, pana cand obtii o crema omogena si pufoasa.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Poti trece la aluat. Cerne faina, fa o adancitura in mijloc si pune in interior drojdia, galbenusurile pregatite anterior, laptele si esenta de rom.

Incorporeaza toate lichidele, amestecand continuu. Ulterior se adauga untul peste aluat si se framanta timp de 20 de minute, dupa care se lasa la crescut. Isi va dubla volumul rapid.

Pana cand creste aluatul te poti ocupa de umplutura.

Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata

Cozonac moldovenesc rapid: umplutura

Intr-un bol bate bine albusurile separate anterior cu cele 300 de grame de zahar pana cand obtii o spuma pufoasa. Adauga in aceasta spuma nucile maruntite, esenta de rom si cele 4 linguri de cacao si mesteca din nou foarte bine, pana cand continutul se omogenizeaza.

Este momentul sa combinam aluatul cu umplutura. Imparte aluatul in 3 suluri si umple fiecare sul cu umplutura preparata anterior.

Ulterior impleteste cele 3 suluri pana cand obtii cozonacul.

Citeste si: Lipii simple din 3 ingrediente. Reteta gata imediat

Cozonac moldovenesc rapid: coacerea

Se pune cozonacul pregatit intr-o tava in care ai asezat in prealabil hartie de copt. Inainte de a-l introduce in cuptor, unge cozonacul moldovenesc cu doua oua batute si presara pe deasupra zahar sau cacao, dupa preferinta.

Cozonacul se coace la cuptorul incins la 160 de grade timp de 45 de minute. Dupa aceasta perioada se scoate, se verifica coacerea cu un pai si se acopera cu un prosop timp de 10 minute.

Se serveste cald, taiat in felii mai groase.

 

Taguri: