Legendele Egiptului și zeii săi

Autor: O.P.

Legendele Egiptului au reprezentat dintotdeauna un subiect pentru pasionații istoriei.

Această mitologie este, alături de cea babiloniană și de cea sumeriană, printre cele mai vechi din lume, astfel că nu este de mirare că legendele Egiptului stârnesc un asemenea interes.

În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai cunoscute legende ale Egiptului

 

  1. Legenda lui Osiris - Este zeul care învie și seamănă foarte mult cu Zeus din mitologia greacă. Avea înfățișarea unui faraon tradițional, cu pene de struț și o bărbie superpronunțată. În plus, pielea sa era mereu verde și apărea înfășat în bandaje de mumie la picioare. El s-a căsătorit cu sora sa, Isis, și cei doi au condus Egiptul pre-dinastic.
  2. Zeul Ra - Reprezenta personificarea soarelui și era cel mai puternic dintre toți zeii. Era descris ca fiind un om cu cap de șoim și cu un disc solar deasupra capului. El călătorea prin lumea subterană în fiecare noapte prin nava sa, iar când încheia călătoria soarele răsărea din nou pe cer.De numele lui Ra a fost strâns legată și descoperirea Cărții Morților, considerată Biblia egiptenilor antici.
  3. Cartea Morților - Reprezintă o colecție de vrăji și rugăciuni, care aveau menirea să îl ajute pe cel mort să treacă mai rapid prin lumea de apoi. În mitologia egipteană, viața de apoi reprezenta o continuare normală a vieții pe pământ. Astfel, legendele Egiptului ne spun că o persoană care murea era supusă la o serie de probe și apoi judecată în Sala Adevărului.

În cazul în care după judecată sufletul ajungea în paradis, acesta îi întâlnea pe toți cei pe care i-a pierdut pe pământ și se bucura de eternitate. Drumul spre eternitate nu era însă deloc ușor, astfel că egiptenii considerau Cartea Morților că fiind un ghid pentru morți în așa fel încât să aibă o tranziție ușoară spre noua lume. Cartea morților era adesea scrisă pe papirusuri defilate și era plasată în sicriul din camera mortuară.

Legendele Egiptului sunt atât de captivante încât stârnesc încă un interes major în epoca modernă. Despre acestea s-au făcut numeroase filme precum Gods of Egypt sau The Mummy, dar și celebrul joc ca la aparate Book of Ra.

4. Set, zeul malefic din mitologia egipteană. Este recunoscut pentru invidia de care dădea dovadă și era fratele lui Osiris și Isis. Era înfățișat cu un cap de animal, dar nici până în zilele noastre nu se știe ce reprezenta acesta. Legendele Egiptului ne mai transmit că acesta era descris și ca "Set bestia". Astfel, când zeul Ra cobora de pe cer noaptea, Set stătea în fața bărcii solare și lupta cu șarpele pentru a-l proteja.

5. Isis. Era zeiță-mamă din ciclul Osiris, soția-soră a lui Osiris și sora lui Set. În momentul în care Set l-a zdrobit pe Osiris și i-a preluat regatul, Isis a rămas singură și nu s-a mai putut apăra în fața fratelui trădător. Extrem de loială, după ce Set l-a ucis pe Osiris, ea a rămas lângă soțul său și a început să-i culeagă bucățile. Le-a găsit pe toate, însă una singură a lipsit: penisul său. Apoi, Isis a încercat să îl învie pentru o perioadă scurtă de timp, să se culce cu el pentru a face un copil care să îl răzbune și să îl învingă pe Set.

Totuși, acest lucru era cam dificil în condițiile date. Având puteri speciale, Isis a făcut un penis de aur și i l-a atașat lu Osiris, l-a înviat și a făcut un copil cu el. Osiris a fost în cele din urma îngropat, iar copilul s-a numit Horus. Isis era întruchiparea perfectă a femeii egiptene și era foarte apreciată în acele vremuri, fiind extrem de amabilă și bună cu cei nevoiași.