Este vorba despre rujeola care, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, a ajuns la o cota alarmanta. Potrivit datelor comunicate in data de 10 aprilie, numarul total de cazuri confirmate in Romania a ajuns la 19.756 cazuri si 64 de decese.
In perioada 06.04.2020 – 10.04.2020 au fost raportate inca 55 de cazuri nou confirmate in 7 judete.
Citeste si: Raed Arafat, anunt de ultima ora pentru toti romanii! Ce se intampla imediat dupa Paste?
Ce este rujeola
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare. De asemenea, statisticile arata ca pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Rujeola este deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani, dar si pentru adultii cu varsta de peste 20 de ani. Netratata la timp rujeola poate duce la complicatii precum infectii pulmonare sau infectii la nivelul creierului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.
Rujeola: ce simptome are rujeola
Rujeola are o perioada de incubare intre 10 si 14 zile, timp in care pacientul nu prezinta niciun simptom.
Ulterior apar semne precum febra, tusea seaca, dureri in gat sau conjunctivita.La punctul critic al bolii apar acele bubite rosii pe piele si se instaleaza febra puternica, care poate ajunge la 40- 41 de grade. Aceasta faza a bolii dureaza de regula 5 zile, dupa care infectia incepe sa dispara.
Citeste si: Dr Vasile Astărăstoae dezleagă misterul cifrelor legate de pandemia de coronavirus
Cum se transmite rujeola
Rujeola se transmite prin stranut, tuse, vorbit sau contact fizic direct cu una dintre persoanele infectate. Rujeola este extrem de contagioasa: statisticile arata ca 90% dintre cei care au intrat in contact cu virusul si care nu au fost vaccinati s-au imbolnavit ulterior.