Sarbatoare mare pentru credinciosi: Izvorul Tamaduirii. Ce nu ai voie sa faci

Autor: L.S.
Actualizat: 24 apr 2020, 08:44

În fiecare vineri a Săptămânii Luminate, după Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Ce nu ai voie sa faci in ziua sfanta.

În fiecare vineri a Săptămânii Luminate, după Învierea Domnului, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, praznic ce amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului la Constantinopol. Credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții. Ce nu au voie să facă în această zi.

Legenda de la care s-a nascut marea sarbatoare Izvorul Tamaduirii

Cu puţin înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457 – 474) se plimba printr-o pădure de la marginea oraşului, când întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă.

Ostenelile lui Leon sunt zadarnice: nici un fir de apă. Atunci aude glasul Maicii Domnului: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Într-un final, Leon a găsit izvorul. Apa a potolit setea orbului şi mai mult, cu ajutorul acesteia, şi-a recăpătat vederea.
După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.

Izvorul Tămăduirii ne arată puterea sa harică de a înfăptui minuni cu ajutorul lui Dumnezeu. Maica Domnului este Maica noastră, a celor care ne încredinţăm ei pentru a-i cere ajutorul, că este Rugătoarea şi Mijlocitoarea noastră înaintea lui Hristos, după cum o numeşte Biserica.

Cu ocazia prăznuirii Izvorului Tămăduirii, preoţii sfinţesc apa, făcând Aghiasmă Mică, căreia poporul îi mai spune şi "aiasmă".

Tradiția populară spune că sărbătoarea este norocoasă și spornică pentru săpătorii de fântâni, căci numai în această zi apele sunt mai zgomotoase și zbuciumate, astfel că zgomotul apei îi ajută pe fântănari să găsească repede o sursă de apă în grădina casei ori în zone de deal și câmpie.

Ce nu ai voie sa faci in ziua sfanta

În ziua de vineri nu se face nici o treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților

Citeste si: Rugaciunea miraculoasa scrisa de Parintele Arsenie Boca. Sfantul o rostea in fiecare dimineata

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.