Ce este starea de alertă și de ce ar putea fi necesară după data de 15 mai?

Autor: B.H.
Actualizat: 28 apr 2020, 16:00

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de urgență nu se prelungește pe teritoriul României, însă există informații potrivit cărora ar putea fi înlocuită cu o stare de alertă. Ce presupune această măsură?

Dacă numărul de îmbolnăviri nu va crește, iar criza provocată de coronavirus va fi ținută sub control, autoritățile iau în calcul relaxarea anumitor restricții începând cu data de 15 mai, atunci când expiră starea de urgență. 

Citeste si: Nelu Tătaru a aruncat BOMBA în direct! In ce conditii se prelungeste starea de urgenta dupa 15 mai!

Klaus Iohannis a făcut precizarea că oamenii vor avea libertate de mișcare, însă vor fi nevoiți să respecte alte măsuri și li se va impune să poarte masca de protecție în spațiile închise și în

mijloacele de transport în comun.

Ce este starea de alertă și de ce ar putea fi necesară după data de 15 mai?

Chiar dacă starea de urgență va expira pe data de 15 mai, acest lucru nu înseamnă că vor dispărea toate restricțiile. Astfel, surse guvernamentele vorbesc despre instituirea unei stări de alertă. Ce înseamnă acest lucru? Starea de alertă este o modalitate prin care pot fi prelungite, în mod legal, anumite restricții.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Încă nu s-a luat o decizie clară în legătură cu starea de alertă, însă este o propunere analizată în detaliu de autorități.

Citeste si: Coronavirus România, 28 aprilie. Câte cazuri noi sunt?

"Starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență. Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii,

aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.", scrie digi24.ro.

Citeste si: Ordonanţa Militară nr. 10, analizată punct cu punct