Ziua Europei se sarbatoreste in fiecare an in data de 9 mai, data care are o tripla semnificatie pentru romani. 9 mai a fost aleasa ca data pentru Ziua Europei in comemorarea declaratiei Schuman, care a stat la baza Uniunii Europene de astazi.
9 mai Ziua Europei: ce este declaratia Schuman
Declaratia Schuman este o propunere a ministrului francez de externe din acea perioada, Robert Schuman, care isi dorea ca statele Europei sa se organizeze intr-o noua forma, dupa doua razboaie mondiale care i-au decimat populatia
Declaratia lui Robert Schuman a dus la constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, care a stat la baza infiintarii spatiului economic european, Uniunea Europeana pe care o stim in ziua de astazi.
Prezentata la 5 mai 1950, declaratia lui Robert Schuman atingea mai multe puncte esentiale:
- Nasterea Europei unite
- Impiedicarea razboiului intre statele membre
- Incurajarea pacii pe plan mondial
- Transformarea Europei printr-un proces pas cu pas (prin comunitati supranationale sectoriale) cu scopul unificarii Europei pe cale pasnica si democratica, incluzand atat Europa de Vest, cat si cea de Est, despartite pe atunci de Cortina de Fier
- Infiintarea primei institutii supranationale din lume si a primei agentii internationale anticartel
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- Crearea unei piete unice in toata Comunitatea
- Revitalizarea intregii economii europene incepand cu sectorul carbonifer si siderurgic prin procese comunitare similare
- Imbunatatirea economiei mondiale si ajutarea tarilor in curs de dezvoltare, cum ar fi cele din Africa.
9 mai Ziua Europei: efectele declaratiei Schuman
Declaratia Schuman a avut puternice efecte pe termen lung.
Dupa prezentarea ei, in data de 9 mai 1950, la 18 aprilie 1951 s-a semnat tratatul de la Paris, care a marcat adevarata fondare a Europei, Benelux si Italia alaturandu-se acesteo intelegeri.Atunci s-au pus bazele unor institutii extrem de populare in ziua de astazi, precum Comisia Europeana, Parlamentul European, Comisiile Consultative, Consiliul de Ministri si Curtea Europeana de Justitie.
Alte tari au intrat ulterior in Comunitatea Economica Europeana: Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995).
La 1 mai 2004, noi zece state s-au alaturat Uniunii Europene: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria.
In data de 1 ianuarie 2007 Bulgaria si Romania au devenit membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene.
"Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta. Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila pentru mentinerea unor relatii pasnice….
Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie", este o parte din declaratia lui Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, care a stat la baza formarii Uniunii Europene.