Sarbatoare 15 mai: ce mare Sfant sarbatoresc romanii astazi

Autor: B.M.
Sfantul Pahomie cel Mare

Sarbatoare 15 mai: un mare Sfant este sarbatorit astazi in calendarul crestin ortodox.

Calendarul crestin ortodox ii praznuieste in data de 15 mai pe Sfantul Pahomie cel Mare si pe Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei.

Ziua de 15 mai marcheaza o sarbatoare importanta, motiv pentru care este marcata cu cruce neagra in calendar. De asemenea, in aceasta zi credinciosii au dezlegare la Peste, desi este o zi de vineri.

Citeste si: Sarbatoare 14 mai: ce mare Sfant se sarbatoreste pe 14 mai

Sarbatoare 15 mai: Sfantul Pahomie cel Mare

Sfantul Pahomie cel Mare este considerat a fi intemeietorul monahismului in Egipt. S-a nascut in Tebaida de Jos iar la varsta de 20 de ani a fost luat cu forta in armata romana.

Asa a cunoscut primii crestini, si a ajuns sa fie impresionat de crestinism. Dupa ce a terminat serviciul militar s-a botezat si s-a calugarit.

Indrumat de Dumnezeu, Sfantul Pahomie cel Mare a intemeiat o comunitate monahala la Tabenisi. Acest moment este considerat in istoria monahismului ca un fel de act de naștere a monahismului de obște.

In anul 326, Sfantul Pahomie cel Mare a ajuns sa conduca aproape 3.000 de calugari. A murit in anul 348 la varsta de 53 de ani, dupa ce s-a imbolnavit de ciuma, si a fost ingropat pe un deal din apropierea manastirii.

Citeste si: Sarbatoare 13 mai: ce sarbatoresc romanii pe 13 mai

Sarbatoare 15 mai: Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Calendarul crestin ortodox il sarbatoreste in data de 15 mai si pe Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei. S-a nascut la 20 ianuarie 1719, intr-o familie din nordul Moldovei.

La varsta de numai 12 ani a intrat in manastirea Putna si a inceput sa urmeze scoala monahala, fiind ucenic al Mitropolitului Antonie, pe care il considera a fi staretul sau.

La numai 17 ani a fost hirotonit ieromonah de catre acesta.

A primit in cele din urma darul preotiei, iar in 1744, la varsta de 25 de ani, a fost ales egumen al manastirii. La numai un an distanta a ajuns Episcop de Radauti.

Ulterior, in noiembrie 1750, a fost ridicat in treapta cea mai inalta a ierarhiei bisericesti a tarii, fiind numit Mitropolit al Moldovei.

Sfantul Ierarh Iacob Putneanul a dus o lupta nestavilita si a reusit sa elimine o serie de impozite care aducea o mare parte a populatiei in prag de saracie.

A randuit de asemenea sa fie traduse si tiparite multe carti, care sa fie distribuite populatiei pentru educare. A avut astfel o contributie uriasa in dezvoltarea invatamantului.

Sfantul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, a trecut la cele vesnice in data de 15 mai 1778. A fost inmormantat in pridvorul manastirii Putna, ca nou ctitor al ei.

Sfantul Ierarh Iacob Putneanul a fost canonizat la data de 14 mai 2017.

Citeste si: Preotul infectat cu coronavirus care a împărtășit 200 de oameni este plin de bani! Vezi cum a făcut avere popa Nichita Ichim, care e supranumit „Miliardarul”!

Sarbatoare 15 mai: rugaciune catre Sfantul Pahomie cel Mare

Prefericite si Preacuvioase Parinte Pahomie, asculta-ne pe noi pacatosii, care ne rugam tie: du rugaciunea catre milostivul si iubitorul de oameni Dumnezeu, caci tu pururea salti in bucurie cu Sfintii si cu puterile cele fara de materie inaintea Lui. Roaga milostivirea lui Dumnezeu sa nu ne osandeasca pentru faradelegile noastre, ci sa faca cu noi dupa mare mila Lui.

Cere pentru noi viata pasnica, sanatate trupeasca si sufleteasca, roduri imbelsugate pamantului, intru toate belsug si binefacere, iar noi sa-i intoarcem toate bunatatile cele daruite noua, spre marirea Lui si binecuvantarea si ajutorul Lui.

Intareste-ne, Doamne, pe calea care duce la locasurile celor Sfinti, unde este glasul neincetat al laudatorilor care vad pururi frumusetea cea nespusa a fetei Tale, Sfanta Biserica Ta o fereste de dezbinari, pe credinciosi intareste-i, ratacitii intoarce-i pe calea credintei, pe toti ne mantuieste spre slava lui Dumnezeu dupa mare mila Ta.

Iar noi cu multumire ne vom inchina Preasfintei Treimi in trei fete: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!