Cum te pregatesti pentru un road trip in Romania

Author: O.P.

 Daca iti place sa conduci si sa vizitezi cat mai multe locuri noi, atunci un road trip este varianta perfecta pentru vacanta de vara. Romania este foarte ofertanta din punct de vedere al obiectivelor turistice, asa ca un circuit prin tara iti da posibilitatea sa ajungi prin locuri pe care nu le-ai vazut decat in poze, dar sa si descoperi noi destinatii.

Desi, poate, nu o sa ai nevoie de foarte multe bagaje, o astfel de excursie necesita o pregatire temeinica in prealabil pentru a nu avea probleme pe parcurs. Daca nu ai mai incercat pana acum o astfel de experienta dar iti doresti mult, te invatam cum trebuie sa te pregatesti inainte de a porni la drum.

 

Alegerea itinerarului

Cand pornesti intr-un road trip, trebuie sa ai stabilit foarte bine traseul si sa nu lasi lucrurile la voia intamplarii, ca sa nu risti sa innoptezi in plin camp. Stabileste de comun acord cu partenerii de drum obiectivele pe care doriti sa le vizitati, iar, apoi, incearca sa gasesti o ruta optima care sa le includa pe toate.

Un astfel de circuit se intinde pe durata mai multor zile, asa ca este important sa stabilesti locurile in care veti poposi peste noapte, tinand cont de distanta si de timpul pe care il vei petrece la volan. O harta iti va fi de mare ajutor in stabilirea traseului, iar un GPS sau o aplicatie pentru navigat te vor ajuta sa estimezi, exact, distantele de parcurs si orele la care vei ajunge la destinatiile stabilite.

 Rezerva din timp locurile de cazare

Planificarea rutei si stabilirea opririlor pe traseu se face din timp, pentru ca altfel risti sa afli, in ultimul moment, ca pensiunea sau hotelul la care ai ales sa innoptezi nu are locuri libere. Din acest motiv, trebuie sa te asiguri, cu ceva timp inainte, ca sunt locuri disponibile si sa iti faci rezervari.

Daca mergeti cu un cort, lucrurile se simplifica, dar, si asa, trebuie sa te asiguri de existenta unor locuri bune de campare pe traseu. In acest caz, e recomandat sa ajungi la locul de campare inainte de lasarea intunericului, cand e lumina suficienta sa poti intinde cortul.

Pune masina la punct

Este esential ca atunci cand pornesti la drum, masina sa fie in perfecta stare de functionare, ca sa nu ramai in pana pe traseu si sa-ti strici toata buna dispozitie. Asadar, este absolut necesar sa mergi cu masina la un service auto pentru o inspectie amanuntita, chiar daca ai schimbat recent uleiul si cauciucurile si esti sigur ca totul este in ordine.

De asemenea trebuie sa ai in vedere ca veti petrece o mare parte din timp in masina, iar acest fapt necesita si o pregatire a interiorului. De regula, in urma unor astfel de excursii, in masina se aduna noroi, praf si firimituri. Pentru a curata mai usor habitaclul e bine sa folosesti covorase auto perfecte, care sa se potriveasca modelului masinii. Tu decizi care sunt covorasele ideale pentru masina ta – cauciuc sau mocheta, oricare dintre variante ajutandu-te sa mentii masina mai curata in timpul excursiei.

Ia in calcul situatiile neprevazute

Atunci cand esti pe drum mai multe zile, pot aparea si situatii neprevazute, care sa iti dea planurile peste cap. Spre exemplu, traficul aglomerat de pe unele portiuni, sau un accident care blocheaza circulatia, te pot intarzia cu ore bune. Nu este exclus un ocol, iar asta inseamna un consum suplimentar, neprevazut, de combustibil asa ca ai grija sa nu ramai cu rezervorul gol exact intr-o zona in care nu exista benzinarii.

De asemenea, desi e de dorit sa nu le folosesti, verifica daca trusa de prim ajutor si stingatorul sunt in ordine, daca roata de rezerva este umflata si daca ai kitul complet pentru pene de cauciuc.

Mai ramane si planificarea bugetului, care se face tinand cont, in special, de cantitatea de combustibil necesara si de pretul cazarilor unde ati facut rezervare pe traseu.

Tinand cont de toate acestea, vei avea parte de o experienta de neuitat, pe care, in mod sigur, o vei repeta si pe un alt traseu. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.