Calendar ortodox 22 iunie 2020: sarbatoare importanta pentru crestini! Iata ce mare Sfant este sarbatorit! Ce au voie sa manance astazi credinciosii care postesc!

Autor: D.I.
Actualizat: 22 iun 2020, 10:36

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in ziua de 22 iunie.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 iunie. Astazi, crestin-ortodocsii au dezlegare la pește.

Sfantul Grigorie s-a nascut in anul 1765, in localitatea Bucuresti, si a intrat in monahism la Manastirea Neamt, sub indrumarea duhovniceasca a Sfantului Paisie Velicicovski. In anul 1823, pe cand era numai ierodiacon, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind asezat in cinstea de Mitropolit al Tarii Romanesti (1823-1834).

Sfantul Grigorie a trecut la cele vesnice in data de 22 iunie 1834, fiind inmormantat in partea de miaza-noapte a bisericii celei mari din Manastirea Caldarusani. Canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul a fost proclamata in data de 21 mai 2006, in ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucuresti. Cinstitele sale Moaste se afla in Manastirea Caldarusani, din judetul Ilfov.

Pentru viata si activitatea sa duhovniceasca si culturala, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in memoria Bisericii si a neamului romanesc drept cel mai de seama intaistatator al scaunului Mitropoliei Tarii Romanesti din secolul

al XIX-lea, pentru aceasta el fiind supranumit "Dascalul".

Sfantul Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti

Sfantul Grigorie Dascalul s-a nascut in anul 1765, in localitatea Bucuresti. La varsta de sapte ani, tanarul Gheorghe, dupa numele sau de mirean, a fost dat sa invete carte la scoala elementara de la Manastirea Sfantul Sava. Inca din vremea studiilor, tanarul va lega o stransa prietenie cu monahii Gherontie si Dorotei, de la Manastirea Neamt.

De la ieromonahul Gherontie, sfantul va afla despre viata duhovniceasca din Manastirea Neamt, organizata de Sfantul Paisie de la Neamt.

In jurul anului 1790, tanarul Gheorghe va pleca spre Manastirea Neamt, unde va fi tuns in monahism chiar de Sfantul Paisie Velicicovski, sub numele de Grigorie. In scurt timp, el va fi hirotonit ierodiacon, fiind asezat sub ascultarea ieromonahului Gherontie. Mai apoi, cei doi vor fi randuiti sa talmaceasca din greceste scrierile Sfintilor Parinti.

In cadrul "Tomosului de canonizare", gasim scris: "Parintele nostru Grigorie Dascalu, implinitor al virtutilor evanghelice, talcuitor al dumnezeiestilor Scripturi si povatuitor cucernic al faptelor bune, inca din frageda varsta, cu mintea luminata si de o viata curata, a deprins invatatura Duhului pe care, apoi, a desavarsit-o, la scoala Sfantului Paisie de la Neamt."

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților

Rugaciuni catre Sfantul Grigorie Dascalul

Veniti toti credinciosii, cu cununi de lauda sa incununam pe Grigorie, podoaba arhiereilor si lauda calugarilor, ajutatorul saracilor si ocrotitorul orfanilor, nadejdea pacatosilor, tamaduirea bolnavilor si darul lui Hristos pentru neamul romanesc, pe mitropolitul si dascalul cel de Dumnezeu insuflat caruia sa-i zicem: Bucura-te, Sfinte Grigorie, ierarhul lui Hristos, cel ce te rogi pentru mantuirea sufletelor noastre.

Bucura-te, Sfinte Mitropolit, pilda a infranarii si chip al blandetei! Bucura-te, intarire a dreptei credinte si izvor al intelepciunii, vas al dumnezeiescului Duh si reazim neclintit al Ortodoxiei, trambita cea vrednica de lauda a Bisericii si icoana adevaratei vietuiri, de trei ori fericite Grigorie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Arhiereu al lui Hristos, fericite dascal al dreptei credinte, dumnezeiasca bucurie a calugarilor, parinte Grigorie, nu inceta a te ruga pentru biruintele binecredinciosilor crestini, pentru pacea lumii, pentru iertarea de greseli si pentru mantuirea celor ce savarsesc pomenirea ta cea purtatoare de lumina, preaintelepte.

Aparator neinfricat al dreptei credinte si mijlocitor milostiv poporului celui asuprit te-a avut pe tine Biserica Tarii Romanesti, Sfinte Ierarhe Grigorie, ca pe preoti si credinciosi i-ai povatuit, pe tineri i-ai invatat si pe orfani i-ai ocrotit, iar scrierile tale si inteleptele invataturi au ramas tezaur nepretuit Bisericii noastre dreptmaritoare.

Prin truda rugaciunii, inteleptule parinte, te-ai aratat ca un pom rasarit din ogorul Tarii Romanesti si udat de apele Duhului Sfant. Pentru aceea fara prihana ai slujit lui Dumnezeu, ierarhe Grigorie, infruntand povara pribegiei si mustrand pe cei faradelege. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de greseli, celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

Poporului ales al lui Dumnezeu grabnic ajutator te-ai aratat, parinte Grigorie, cu povetele, cu minunile si cu icoana vietii tale celei sfintite. Pentru aceasta, cererile noastre nu le trece cu vederea si nadejdile ni le adevereste, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Slava pentru toate!

Inchinandu-ne cinstitelor tale moaste, Sfinte Ierarhe Grigorie, laudam ostenelile tale, ca pe un carturar luminat te cinstim, ca pe un arhiereu cuvios te fericim si ca pe un parinte duhovnicesc te rugam sa mijlocesti inaintea lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca pace Bisericii Sale si mantuire sufletelor noastre.

O, intru tot laudate si preacinstite parinte Grigorie, podoaba arhiereilor si coroana preasfintita a Tarii Romanesti, cel ce prin belsugul intelepciunii si al cunoasterii ne-ai luminat pe toti cu scrierile Sfintilor Parinti pe care le-ai talmacit in limba turmei tale, tinde si acum mana ta cea sfanta si ne binecuvinteaza pe toti: pe cei bolnavi ii tamaduieste, pe cei indurerati ii mangaie, pe cei batrani ii sprijineste, pe cei tineri intelepteste-i si tuturor fii mijlocitor inaintea lui Hristos Dumnezeu, ca impreuna sa cantam, in Imparatia cea neinserata: Aliluia! (sursa: crestinortodox.ro)