Ciuma bubonica: ce este boala care a speriat China. Specialistii avertizeaza: pericol de epidemie

Autor: B.M.
Actualizat: 07 iul 2020, 15:39

Ciuma bubonica este boala care alerteaza in prezent intreaga lume dupa ce noi cazuri au fost descoperite in China.

Ciuma bubonica a revenit in atentia mondiala in urma deciziei autoritatilor chineze de a decreta stare de alerta de gradul trei in Mongolia Interioara, o regiune autonoma din Republica Populara Chineza.

Primul caz a fost descoperit la un cioban care este in prezent plasat in carantina, cu o stare de sanatate stabila. Momentan nu se stie cum a contractat barbatul boala.

Ciuma bubonica: ce este si cum se manifesta

Ciuma bubonica este cunoscuta si sub denumirea de moartea neagra din cauza mortalitatii extrem de ridicate, care se situeaza intre 30 si 60%. O pandemie de ciuma bubonica izbucnita in secolul al 14-lea a provocat moartea a peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial.

Ciuma bubonica se transmite prin ciupitura puricilor infectati iar printre simptome se numara aparitia brusca a febrei, stari de greata si voma, frisoane, dureri de cap si slabiciune a corpului.

Ciuma bubonica se caracterizeaza si prin umflarea extrema a ganglionilor din cauza infectiei, acestia ajungand in cele din urma sa supureze.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe langa ciuma bubonica mai exista ciuma septicemica, la care infectia se raspandeste in sange, fara a se forma bube vizibile, sau ciuma pneumonica, forma cea mai grava, ce afecteaza plamanii. Netratata, ciuma duce la un deces rapid al gazdei. Din fericire in ziua de astazi exista tratamente eficiente cu antibiotice.

Cum se previne ciuma bubonica

Ciuma bubonica poate fi prevenita prin respectarea unor masuri de precautie: protejarea impotriva ciupiturilor de purici, evitarea manipularii animalelor, evitarea contactului cu oameni infectati.

De asemenea exista un vaccin eficient impotriva cumei.

Cei mai expusi in a face ciuma sunt veterinarii care intra direct in contact cu animalele infectate dar si cei care campeaza, vaneaza sau fac drumetii in zone frecventate de animale infectate cu ciuma.

Ciuma bubonica, descoperita si in Mongolia

Nu doar China este in stare de alerta. Noi cazuri de ciuma bubonica au fost descoperite si in Mongolia, dupa ce mai multe persoane au consumat carne de marmota.

Nu s-au inregistrat decese, insa pacientii au avut nevoie de internare si tratament specializat.

Potrivit unui oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Ulaanbaatar, riscul producerii unei epidemii de ciuma bubonica este foarte mare deoarece in Mongolia consumul de rinichi si carne cruda de marmota este considerat a fi un remediu pentru foarte multe boli.

 

Taguri: